zondag 25 april 2010

Grote schoonmaak begonnen na IJslandse aswolken

REYKJAVIK - Na alle activiteit van de vulkaan bij de gletsjer Eyjafjallajökull is het nu in IJsland tijd geworden voor een grote schoonmaak.

Daar waar de aswolken uit de vulkaan met name het luchtvaartverkeer in Europa aan de grond hield, daar breken de IJslanders zelf hun hoofd over de vervuiling die de eruptie in hun land teweeg heeft gebracht. Vele plaatsen in het zuiden hebben te kampen met een aanzienlijke neerslag van as en stof. Vooral agrariërs zijn getroffen en afgelopen woensdag berichtten we al over de mogelijke gevolgen van deze grijze deken over akkers en velden. De grootste schade is aangericht op de boerderijen die gedurende de eerste dagen van de vulkaanuitbarsting werden getroffen door overstromingen. Massa's water verspreidden zich over het gebied nadat een eruptie onder de gletsjer was begonnen. Thorvaldseyri is een bekende boerderij in het zuiden. Boer Ólafur Eggertsson was bezig met maisvelden te experimenteren. Nu praten hij en zijn collega's uit de buurt over de verkoop van vee, omdat er na deze zomer niet genoeg hooi in voorraad zal zijn. Anderen zijn vastbesloten door te vechten ondanks dat de 'hete adem' van de vulkaan hun bedrijven heeft getroffen. Onderwijl zijn meer dan 100 vrijwilligers van het IJslandse Rode Kruis, de IJslandse hulpdienst ICE-SAR, leden van Jeep Club 4x4 en van een speciale groep op Facebook gestart met het schoonmaken van boerderijen en opknappen van andere klussen.

Rust
De bulderende berg zelf lijkt wat tot rust te zijn gekomen en stoot nu voornamelijk lava (20 tot 40 ton per seconde) uit in plaats van as. Toch bestaan er vooralsnog geen indicaties dat de eruptie in een eindfase is gekomen. Wel gaat morgen Keflavík, de luchthaven van de hoofdstad Reykjavik, weer open nadat deze wegens overtrekkende aswolken afgelopen vrijdag voor al het vliegverkeer was gesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden