donderdag 27 mei 2010

Nog geen officieel einde aan IJslandse vulkaanuitbarsting

REYKJAVIK - De IJslandse autoriteiten durven het nog niet aan om de gletsjervulkaan Eyjafjallajökull formeel als slapend te bestempelen. Wellicht dat een dusdanig bericht volgende week naar buiten kan worden gebracht.

Nog altijd wordt er in de gletsjer minimale activiteit waargenomen en ook satellietbeelden bevestigen dat de oppervlakte kleine veranderingen vertoont. De buitenkant van de gletsjer is momenteel onstabiel vanwege een dikke laag as die het risico op een modderlawine vergroot. In een vroeg stadium van de eruptie kwamen ten zuiden van de vulkaan al twee modderstromen op gang. De komende dagen zullen de ontwikkelingen rondom Eyjafjallajökull nauwlettend in de gaten worden gehouden. "Vulkanische uitbarstingen nemen doorgaans gelijkmatig af voordat ze definitief ten einde zijn", verklaart geofysicus Páll Einarsson. "De activiteit in Eyjafjallajökull stopte daarentegen abrupt. Het is dan ook verstandig om even te wachten met de verklaring dat de eruptie helemaal voorbij is." Overigens bestaan er volgens Einarsson geen indicaties dat de naburige Katla, een van de grootste vulkanen van IJsland, nu op het punt van uitbarsten staat. In plaats daarvan is die kans des te groter voor de vulkanen Grímsvötn en Hekla. Deze eveneens in het zuiden van IJsland gelegen vulkanen kunnen volgens de geofysicus ieder ogenblik tot uitbraak komen.

Roofoverval op veilinghuis Bukowskis

STOCKHOLM - Het bekende Zweedse veilinghuis Bukowskis in Stockholm is eerder vandaag op klaarlichte dag beroofd. De daders gingen er met juwelen ter waarde van 1,24 miljoen euro vandoor.

Rond lunchtijd drongen drie gewapende mannen het gebouw in het centrum van de Zweedse hoofdstad binnen. Op dat moment bevonden ongeveer 50 bezoekers zich in de toonzaal van het veilinghuis, maar niemand raakte gewond. De buit bestond voornamelijk uit sieraden die begin volgende maand tijdens de traditionele lenteveiling onder de hamer zouden gaan. Naar verluid namen de rovers rond de 300 juwelen mee. Na de overval vluchtte het drietal in een huurauto die even later een paar straten verderop werd teruggevonden. "Onze focus op dit ogenblik is om onze medewerkers en bezoekers die door de overval zijn getroffen te steunen. Velen zijn natuurlijk erg geschokt en in de eerste plaats willen we hen bijstaan", zegt Bukowskis-directeur Caroline Talsma. Niettemin bevestigt ze dat de verkoop bij opbod gewoon zal doorgaan. "Morgen zullen we andere voorwerpen voor de veiling tonen en daarvoor hebben we strengere veiligheidsmaatregelen genomen."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden