donderdag 10 juni 2010

Grieperige Morten Olsen terug op trainingsveld

JOHANNESBURG - Vier dagen voor de ontmoeting met Nederland leidde een grieperige Morten Olsen vandaag weer de training van het Deense nationaal elftal. De bondscoach was de afgelopen dagen aan het bed gekluisterd.

"Morten Olsen is vandaag weer op de been, maar nog niet geheel de oude", zei Lars Berendt, woordvoerder van de Deense voetbalbond. "Hij is daarom ook niet aanwezig tijdens de persconferentie, maar leidt buiten alleen de training, zodat hij niemand van ons aansteekt." Afgelopen maandag kroop Olsen met fikse koorts onder de wol en was er de voorgaande dagen tijdens de trainingen niet bij. Zijn assistent Peter Bonde nam de honneurs waar. Voorts benadrukte Berendt overigens dat er geen enkele sprake is van een epidemie, aangezien hijzelf vlak voor het vertrek naar Zuid-Afrika met 40 graden koorts te bed lag. "Ik moet onderstrepen dat een epidemie niet aan de orde is. Er bestaat dus geen enkele reden om dat hoog van de daken te schreeuwen. We lopen samen, we eten samen, we rijden samen met de bus. Het enige dat we niet doen is samen slapen. Soms kan het gebeuren iemand ziekteverwekkers aan anderen overdraagt, maar erger dan dat is het niet."

Finse oud-minister weer verwikkeld in seksschandaal

TURKU - De Finse oud-minister van Buitenlandse Zaken Ilkka Kanerva lijkt opnieuw een scheve schaats te hebben gereden. Dit keer wordt hij ervan beschuldigd om op Facebook seksueel getint contact te hebben gezocht met een zestienjarig meisje.

Volgens de Finse roddelkrant 7 päivää (7 dagen) schreef Kanerva op het sociale netwerk tientallen berichten naar het meisje. Daarin deed hij de ontvangster gewaagde suggesties. Onder meer noemde hij haar een 'prachtige jongedame', stelde haar voor om hem thuis in Turku te komen bezoeken en vroeg hij bovendien of ze al een vriendje had. Het contact begon toen het meisje Kanerva op Facebook had toegevoegd aan haar vriendenlijst. Tussen 1 mei en halverwege vorige maand zou de oud-bewindsman haar ten minste 30 berichten hebben gestuurd. Tegen de krant zegt hij zich het gebeuren maar vaag te kunnen herinneren. In 2008 werd Kanerva gedwongen zijn post als minister te verlaten toen aan het licht kwam dat hij vanaf zijn werkmobieltje honderden sms'jes had verstuurd naar een stripteasedanseres.

Bergbeklimmer dood door val van Kebnekaise

KIRUNA - Een man is vanacht op de hoogste Zweedse berg Kebnekaise om het leven gekomen. Samen met een kameraad wilde hij de midzomernachtzon vanaf de top bekijken toen hij een val van 400 meter maakte.

Om half twee vannacht rinkelde de alarmtelefoon bij de bergreddingsdienst. De beller vertelde dat zijn kameraad over de rand van de zuidtop was gevallen en spoorloos was verdwenen. Teneinde alarm te slaan moest de klimmer eerst de Kebnekaise naar het bergstation afdalen. Vervolgens lukte het de politie om per helikopter de gevallen bergbeklimmer 400 meter lager te lokaliseren, maar kon vanwege het moeilijk begaanbare terrein de plek des onheils niet bereiken. Met een top van 2114 meter boven de zeespiegel is de Kebnekaise de hoogste berg van Zweden. "Een groep bergredders is richting de plaats van het ongeluk geklommen", verklaart Erik Johansson, politiechef van de Zweedse regio Norrbotten. "Maar toen ze aankwamen, was de bergbeklimmer al overleden." De vriend van de verongelukte alpinist werd in het bergstation opgevangen om op verhaal te komen. Daar zal hij ook worden ondervraagd over hetgeen dat is gebeurd. Waarschijnlijk hadden de mannen de top beklommen om de midzomernachtzon te zien, zoals velen tijdens de zomermaanden doen.

Dodelijk ongeluk
Volgens de politie vindt er minstens eenmaal per jaar een dodelijk ongeluk op de Kebnekaise plaats. Johansson: "Mensen zeggen dat ze bergbeklimmer zijn, maar in principe kan iedere toerist naar de top klimmen en doet dat dan ook. Wanneer je ongetraind bent, slechte schoenen draagt en vermoeid bent, dan begeef je je als het ware op glad ijs en zit een ongeluk in een klein hoekje. Het advies aan iedereen die een tocht op de Kebnekaise wil maken luidt dan ook: draag degelijk schoeisel en goede kleding en neem voor ten minste een etmaal aan etenswaren mee. Onthoud bovendien om niet je eigen uithoudingsvermogen te overschatten. We krijgen vaak noodoproepen van klimmers die de top hebben bereikt en moe zijn, het koud hebben en zonder eten verkeren. Velen hebben een paar boterhammen en een thermosflesje bij zich. Maar als het weer omslaat of iets dergelijks, dan krijg je het daar bovenin zwaar."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden