vrijdag 7 mei 2010

Ook fietshelm krijgt airbag

MALMÖ - Wanneer een auto ergens tegenaan botst, wordt in een fractie van een seconde de airbag opgeblazen. Binnenkort is ook de fietshelm aan de beurt voor deze luchtige veiligheidsmaatregel.

Als het vandaag 1 april zou zijn geweest, dan zouden dezen en genen zich wel even achter de oren hebben gekrabt over dit bericht. Toch is het nieuws wel degelijk realiteit: de designonderneming Hövding in het Zweedse Malmö is al enige jaren bezig met het ontwikkelen van de nieuwe fietshelm met airbag. Uitvinders Anna Haupt en Terese Alstin willen uit het oogpunt voor concurrentie niets kwijt over de constructie van de helm. Maar in een nieuwsbrief over innovatieve projecten geeft het tweetal wel toe dat de fietshelm onder meer een airbag heeft die in een niet-opgeblazen toestand zo weinig plaats inneemt dat deze rond de nek kan worden gedragen. Vergelijkbaar met een sjaaltje. Hövding is nu in afwachting op de verwerving van de CE-markering, het veiligheidsbewijs van de Europese Unie, waarna ze de helm in de herfst op de markt wil brengen. Hoe zeker kunnen we zijn dat dit echt geen late 1 aprilgrap betreft?

Opnieuw besmetting norovirus op cruiseschip

OSLO - Bijna 100 passagiers van het cruiseschip Vision of the Seas dat een reis maakte in Noord-Europa zijn ziek geworden door het norovirus.

Twee dagen na het vertrek van het vaartuig kwamen klachten van opvarenden over lichamelijk ongemak. Het ziektebeeld was echter niet ernstig en de meeste reizigers voelden zich na 24 uur alweer opknappen. Toch is het in drie maanden tijd alweer de derde uitbraak aan boord van het bijna 300 meter lange schip van de epidemie die maag- en darmklachten met overgeven en diarree veroorzaakt. De schuldige is het norovirus, een zeer besmettelijke ziekteverwekker. Onder meer in maart werd de Vision of the Seas in quarantaine geplaatst nadat tijdens een cruise bij Brazilië ook al honderden passagiers ziek waren geworden. Volgens een woordvoerder van rederij Royal Caribbean International op de Bahama's hebben de ziektegevallen van deze week niets te maken met de uitbraak in maart. Gisteren kwam het schip, met ongeveer 2000 passagiers aan boord, aan in de haven van de Noorse hoofdstad Oslo.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden