vrijdag 30 juli 2010

Zweden? Vrijheid, blonde vrouwen en elanden!

GOTENBURG - Buitenlandse bezoekers hebben uiteenlopende ideeën over Zweden. Vrede, blonde vrouwen, elanden, vrije seks en koude zijn veel genoemde aspecten.

De nationale toeristenraad Visit Sweden vroeg aan Nederlanders, Duitsers, Britten en Fransen om hun associatie met Zweden. Een lange reeks antwoorden was het resultaat. In elk geval dacht iedereen op de een of andere wijze aan natuur, koude en sneeuw. Maar antwoorden verschilden eveneens aanzienlijk per land. Nederlanders zien in Zweden het land van vrede en vrijheid, terwijl Duitsers direct denken aan het koningshuis (koningin Silvia komt uit Duitsland) en elanden. Voor Britse toeristen staat het land synoniem voor reinheid. De Fransen beschouwen Zweden als het paradijs van blonde vrouwen en mooie mensen en ook vrije seks was een geregeld gehoorde verwachting.

Bedrijvigheid
De bedrijvigheid van Visit Sweden richt zich behalve op het traditioneel profileren van Zweden ook op andere gebieden. Mode, cultuur, ontwerp en gastronomie staan op het punt om de rol van nieuwe Zweedse kenmerken te vervullen. "Het duurt altijd lang om oude beelden te veranderen", zegt zegsman Bo Söderström. "Maar nu ziet het er toch naar uit dat het lukt om langzaam maar zeker een modern beeld van onszelf neer te kunnen zetten."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden