woensdag 1 september 2010

Archeologen onderzoeken legendarische Vrouw Maria

TURKU - Finse archeologen zijn deze week begonnen met onderzoek op het wrak van de Nederlandse handelsvaarder Vrouw Maria. Het achttiende eeuwse vaartuig zonk in 1771 met onder meer een lading peperdure schilderijen aan boord.

Medewerkers van de Finse rijksdienst voor het cultureel erfgoed (Museovaristo) hopen met het nader bekijken van het scheepswrak meer te achterhalen over het ongeluk van 239 jaar geleden. In oktober 1771 was de Vrouw Maria onderweg van Amsterdam naar Sint-Petersburg toen ze in een zware storm terechtkwam en op de klippen liep bij Nagu, een eilandenrijk voor de kust van het Finse Turku. Na verwoede pogingen van de bemanning en eilandbewoners om de vracht te redden, verging het vrachtschip met het grootste deel van de lading waaronder textiel, suiker, koffie en kunstvoorwerpen die waren gekocht door de Russische keizerin Catharina de Grote. Pas in de zomer van 1999 lokaliseerde een Fins duikersteam het wrak op een diepte van ruim 40 meter. Sinds die tijd zitten de duikers en Museovaristo elkaar in de haren met als inzet de rechten op de koopvaarder en haar kostbare inhoud.

'Finse Sudoku' moeilijkste ter wereld?

HELSINKI - Sudoku, het kruiswoordraadsel van getallen, was voor de Finse wiskundige Arto Inkala niet moeilijk genoeg. Hij bedacht daarom naar eigen zeggen 's werelds lastigste variant.

Bij Sudoku is de truc om een vierkant met daarin negen bij negen vakjes met de cijfers 1-9 in te vullen op een wijze dat ieder getal slechts eenmaal voorkomt in het vakje van drie bij drie. Bovendien mag dat bewuste cijfer ook maar een keer aanwezig zijn op de gehele horizontale en verticale rij van het grote vierkant.

Geluk
Volgens Arto Inkala kan zijn Sudoku met geluk snel worden opgelost. "Sommige mensen vullen drie of vier keer op de gok iets in en kunnen hem dan in een kwartier of halfuur oplossen. Vervolgens vragen ze zich af waarom deze uitvoering eigenlijk moeilijk wordt genoemd", zegt de Fin. "Maar doorgaans duurt het dagen om hem met logica te voltooien."
In de reguliere versies van het cijferspel is het doorgaans voldoende om twee of drie stappen vooruit te denken. Inkala's variant vereist daarentegen acht á negen toekomstige zetten. Bij elkaar zijn 23 van de 81 hokjes ingevuld. Het weghalen van slechts één van de getallen resulteert al in een dusdanig enorme toename van het aantal mogelijke oplossingen, dat het in feite eenvoudiger wordt om de versie maar op geluk in te vullen. Hoe moeilijk is deze Finse Sudoku voor u? Probeer hem eens uit en vertel ons graag hoe het ging. Wellicht al over een halfuurtje of anders gewoon overmorgen...
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden