donderdag 1 april 2010

Gefopt in Noord-Europa...

GOTENBURG - Ook in Scandinavië is 1 april uiteraard niet onopgemerkt voorbijgegaan. Tal van Noord-Europese kranten deden originele pogingen hun lezers bij de neus te nemen.

Waarschijnlijk de leukste 1 aprilgrap had de Noorse zakenkrant Dagens Næringsliv. Het dagblad opende vanochtend met het sublieme nieuws dat de Finse luchtvaartmaatschappij Finnair haar nieuwe toestellen zal inrichten met een heuse sauna aan boord. Businessclassreizigers kunnen op de terugweg van het zakendoen de stress van zich af zweten in sauna's die door warmte van de motoren worden verhit. Wel dienen deze royaal bediende passagiers bij het plaatsnemen in het zweethok aan een niet onbelangrijk gegeven te denken: ook hier moet de veiligheidsriem gewoon worden vastgeklikt.

Kleine Zeemeermin
Vorige week vrijdag schreven we over de verre reis van het standbeeld van de Kleine Zeemeermin naar de Expo 2010 in China. Het Natuurhistorisch Museum van Kopenhagen greep deze gelegenheid aan om de draak te steken met de creatie van Hans Christian Andersen. Medewerkers vulden de lege plek in de haven van de Deense hoofdstad op met een skelet en aan de media ging een begeleidend persbericht uit. Daarin schreef het museum dat dit de laatste overblijfselen waren van de Hydronymphus pesci, de Latijnse benaming voor 'visachtige watervrouw'. Volgens het bericht stierf de zeemeermin aan het einde van 17de eeuw uit.

Vader van vier
In één nacht vier kinderen verwekken, hoeveel mannen kunnen dat de Zweed Andreas Utterhall eigenlijk nazeggen? Op de babypagina in de Noord-Zweedse krant Västerbottens-Kuriren verscheen de acteur/voetballer op vier foto's met steeds een verschillende vrouw en baby. Het nieuws verspreidde zich in een razend tempo over het hele land. Andreas telefoon stond binnen de kortste keren roodgloeiend, e-mails en sms'jes kwamen met bosjes binnen. Lezers reageerden op alle mogelijke manieren, van vrolijke en aansporende berichtjes via seksueel getinte invitaties tot boze commentaren over zijn gebrek aan verantwoordelijkheid. Natuurlijk was de verbazing enorm toen hij bekende dat alles slechts een 1 aprilgrap was. "Het leuke is dat er zovelen waren die het niet doorhadden", lacht Andreas. "Pas na een tijdje kregen ze in de gaten dat het allemaal in scène was gezet. Het is fantastisch gelukt!"

Uitbraak IJslandse vulkaan breidt zich uit

REYKJAVIK - Tien dagen na de vulkaanuitbraak in het zuiden van IJsland is de eruptie nu een andere weg ingeslagen.

Honderden inwoners uit het gebied van de gletsjer Eyjafjallajökull werden in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 maart geëvacueerd toen vulkanische activiteiten in rap tempo toenamen. Na een aantal vrij rustige dagen is er nu een nieuwe krater van enkele honderden meters lengte ontstaan. Volgens geologen verplaatst de activiteit zich momenteel noordwaarts in de richting van Thórsmörk, een populaire regio onder toeristen. De deskundigen toonden zich verrast dat de nieuwe krater zo plotseling de kop opstak. Gewoonlijk worden er aardschokken gevoeld als waarschuwing dat een dergelijk verschijnsel op komst is.

Toerisme
De eruptie legt het IJslands toerisme trouwens geen windeieren. Sinds de uitbraak zijn er drommen nieuwsgierigen op het gebied afgekomen. Velen maken lange wandelingen rondom de vuurspuwende berg, hotels bieden gasten een exclusief diner met uitzicht op de vulkaan en op verscheidene plaatsen kan men een helikoptervlucht boven de krater boeken.

Omstreden voetballer Bouaouzan naar Helsingsborg

HELSINGBORG - Helsingborgs IF leent tot 30 juni de Nederlands-Marokkaanse voetballer Rachid Bouaouzan van Wigan Athletic. De aanvaller heeft een controversiële reputatie door een zware overtreding die hij in 2004 beging en waarvoor hij werd veroordeeld.

"We waren eigenlijk niet van plan om onze groep uit te breiden, maar we kregen een mogelijkheid om tegen prima voorwaarden een goede en spannende speler aan ons te binden waardoor we toch onze selectie verder versterken", verklaart Helsingborg-trainer Conny Karlsson. "Dat kan tijdens een lang seizoen van doorslaggevende betekenis zijn." De club uit de Zuid-Zweedse provincie Skåne kent een voortreffelijke start van het seizoen. Uit drie wedstrijden werd een honderd procent score gehaald en de ploeg staat op een gedeelde eerste plaats in de Zweedse eredivisie, Allsvenskan. Niettemin heeft nieuwkomer Rachid Bouaouzan een twijfelachtig voetbalverleden. In december 2004 haalde hij als speler van Sparta Rotterdam zijn tegenstander Niels Kokmeijer van Go Ahead Eagles zo hard onderuit dat die een dubbele beenbreuk opliep. De blessure bleek zo ernstig dat Kokmeijer zijn profcarrière moest staken. Bouaouzan werd daarop strafrechtelijk vervolgd en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd. Bovendien moeten de 26-jarige aanvaller en Sparta een schadevergoeding van 100.000 euro aan Kokmeijer betalen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden