maandag 24 mei 2010

Winter deelt plaagstootjes uit in Scandinavië

LAMPELAND - De afgelopen dagen leek het wel hoog zomer in sommige delen van Noord-Europa. Toch heeft koning Winter blijkbaar nog geen zin in reces: in de Noorse provincie Buskerud viel namelijk weer een pak sneeuw.

In de omgeving van de stad Kongsberg heeft het vanavond gesneeuwd. Onder meer in Lampeland, even ten noorden van Kongsberg, was de verbazing groot toen er na een flink aantal warme dagen ineens weer verse vlokken vielen. "Ik snapte er niets van. Ik kwam uit de zon in Sandefjord dus dit was niet precies wat ik vandaag had verwacht", vertelt Britt Bergan uit Lampeland. Met een temperatuur van slechts drie graden boven nul en sneeuw op de grond overwoog Bergan om haar auto maar weer te voorzien van winterbanden. "Op de auto lag sneeuw en dat terwijl ik dacht dat de zomer was begonnen." De sneeuwval in de regio Kongsberg heeft ook voor verkeersproblemen gezorgd. Desondanks gelooft meteoroloog Øyvind Johnsen niet dat er de komende dagen nog meer wits uit de hemel zal vallen, althans niet op lagere hoogten. "We hebben hier te maken met een koude en onstabiele atmosfeer. De warme lucht stijgt ver en komt snel als neerslag terug naar beneden. Zo snel dat het niet meer lukt om nog te smelten." Terwijl het noorden van Noorwegen voorlopig kan rekenen op mooi weer mogen de bewoners van de oostelijke provincies zich voorbereiden op voortdurende wisselvalligheid met maximale temperaturen van 14 tot 15 graden.

Zweedse makelaar organiseert huiskijkdag voor singles

STOCKHOLM - Zweden die op zoek zijn naar nieuwe woonruimte én een levensmaatje kunnen nu twee vliegen in één klap slaan. Een makelaarskantoor gaat op speciale kijkdagen huis- en partnerspeurders samenbrengen.

Het lijkt het ultieme voorbeeld van het nuttige met het aangename verenigen. Zweedse alleenstaanden die op snor zijn naar een ander appartement kunnen op korte termijn terecht op een speciale open dag waar ze kunnen kijken naar een nieuw optrekje alsmede kunnen flirten met andere geïnteresseerden. Makelaarskantoor Fastighetsbyrån uit Stockholm kwam op het idee nadat het een onderzoek had uitgevoerd waaruit bleek dat dit een gat in de markt kan zijn. "Ruim de helft van de singles heeft aangegeven dat men binnen een jaar van woning wil ruilen. Waarom dan niet twee vliegen in één klap slaan?", zegt Johan Vesterberg, woordvoerder van Fastighetsbyrån. "Tijdens de kijkdag krijgen de singles eten en drinken aangeboden en hebben dan de keuze om na afloop naar een cafeetje in de buurt te gaan teneinde daar elkaar beter te leren kennen."

Hoogste dichtheid
Zweden heeft de hoogste dichtheid aan alleenstaanden van heel Europa. In veel steden bestaat meer dan de helft van alle huishoudens uit singles. De meesten van hen hebben een huurwoning en een groot deel van deze groep wil binnen afzienbare tijd verhuizen naar een koopwoning of vrijstaand huis. In Stockholm zien deze cijfers er iets anders uit. Koopwoningen zijn onder alleenstaanden in de Zweedse hoofdstad het meest voorkomend en zij willen in vergelijking met singles in de rest van het land inzake huisruil graag weer eigenaar worden.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden