dinsdag 4 mei 2010

FC Kopenhagen officieus kampioen Denemarken

BRØNDBY - FC Kopenhagen kan de titel nagenoeg niet meer ontgaan. De hoofdstedelijke voetballers wonnen uit met 2-0 bij Brøndby IF en hebben daardoor officieus de titel met succes verdedigd.

Met nog maar drie speelronden te gaan in de Superligaen staan 'De Leeuwen' met negen punten voor op naaste concurrent Odense BK dat zelf met dezelfde cijfers (0-2) verloor bij SønderjyskE. Bovendien is het doelsaldo van FC Kopenhagen veel beter dan dat van de club van Funen, +35 tegen +10. Het moet dus wel heel erg raar lopen wil het team uit de hoofdstad het Deens kampioenschap mislopen.

Noorwegen
Het blijft dringen bovenin de Noorse Tippeligaen. Nadat Tromsø IL de afgelopen weken de ranglijst verrassend had aangevoerd, is het nu weer de beurt aan Aalesunds FK om zich de trotste koploper te mogen noemen. Een dag nadat de twee zwaargewichten, Tromsø en Rosenborg, elkaar met 0-0 in evenwicht hadden gehouden, versloegen de mannen uit het West-Noorse Ålesund zelf het bezoekende IK Start uit Kristiansand met 2-0. Zowel Aalesund als Tromsø heeft nu 20 punten uit 9 duels, gevolgd door Rosenborg met 17 uit 9.

Zweden
In 75 jaar tijd heeft geen regerend landskampioen in de Allsvenskan het bij de aanvang van het nieuwe seizoen zo beroerd gedaan als AIK. Vorig jaar ging de kampioensschaal terecht naar de sterk spelende ploeg uit Solna. Dit jaar bungelt het team op de 15de ofwel de voorlaatste plek in de Zweedse eredivisie met een magere 6 punten uit 10 wedstrijden. Een dergelijk slecht begin viel voor het laatst Helsingborgs IF ten deel in het seizoen 1934-35. Paradoxaal genoeg doen de Skåningers het anno 2010 boven alle verwachtingen. Na het 0-0 gelijkspel uit tegen GAIS Göteborg heeft Helsingborg nog steeds de leiding, nu met 26 punten uit 10 gespeelde wedstrijden. Wel zagen de 'De Roden' achtervolger en naaste buur Malmö FF door hun zege op Trelleborgs FF (2-0) met twee punten inlopen. Malmö staat nu op drie punten afstand.

Op de versiertoer in Deense stadsbussen

KOPENHAGEN - Nu is het over met saaie busreizen in Scandinavië. Met de reservering van heuse 'liefdeszitplaatsen' kunnen reizigers in Kopenhagen met elkaar flirten of misschien wel... op de versiertoer.

Wie wel eens een ritje met de bus, tram, trein of metro in Noord-Europa heeft gemaakt, kent het verschijnsel: Scandinaviërs zijn over het algemeen niet bepaald open tegenover hun medereizigers. Hun blikken zijn óf naar buiten óf naar de busvloer gericht. Maar een leuke man of vrouw in hetzelfde vervoersmiddel wordt niet zo snel opgemerkt. Of in elk geval niet zo expliciet. En praten met een vreemde is al helemaal uit den boze. Noord-Europeanen houden nu eenmaal van een bepaalde terughoudendheid. Niet storen of gestoord worden luidt het devies. Maar aan deze ongeschreven wet heeft vervoersmaatschappij Arriva in Denemarken nu abrupt een einde gemaakt. Vanaf gisteren laat het bedrijf als proef namelijk ruim 100 bussen in Kopenhagen rondrijden die zijn uitgerust met een speciale, zogeheten liefdeszitplaats (kærlighedssæde). Dit zijn roodbeklede stoelen waar vrijgezellen of gewoon reizigers die zin hebben in een babbel kunnen gaan zitten teneinde aan de bussende medemens een stille hint te geven.

Hit
Marianne Færch van Arriva hoopt dat de zitplaatsen een hit worden. "We willen de gewoonten van mensen graag een beetje door elkaar schudden om zo meer glimlach en flirts op de bus te krijgen. Of misschien zelfs wel liefde. Anderen krijgen wellicht zin om de bus in te stappen, omdat er een goede kans bestaat dat ze met een lekker stuk kunnen flirten." Meerdere deskundigen geloven dat het heel goed mogelijk is dat de liefdeszetels straks de meest gewilde plaatsen worden. Ook in Zweden wordt op dit ogenblik gekeken of het project kan worden gestart. "Alle leuke en innovatieve ideeën uit Denemarken proberen wij hier in te voeren", zegt Louise Sandell, perschef van de Zweedse afdeling van Arriva. "De liefdeszitplaatsen zijn immers een manier om het openbaar vervoer attractiever te maken. Wie weet vind je hier wel de liefde van je leven."

Finland wil verbod op bedelen

HELSINKI - De Finse minister van Binnenlandse Zaken Anne Holmlund laat onderzoek doen naar de mogelijkheden om bedelen te verbieden.

Holmlund vindt het belangrijk er snel achter te komen hoe de wet gewijzigd kan worden zodat de autoriteiten in het geweer kunnen gaan tegen bedelen, omdat dit volgens de minister een groeiend probleem is. Volgens Holmlund is bedelen agressiever geworden en heeft het veel meer dan voorheen te maken met misdaad. Bovendien lijkt het erop dat bedelen goed is georganiseerd. Door het handophouden bij de wet te verbieden kunnen ook de organisatoren erachter in de kraag worden gevat, zegt de minister in een verklaring. Holmlund is er niet op uit om afzonderlijke bedelaars te straffen of te beboeten. Ze wil juist de misdaad tegengaan die in de voetsporen van het bedelen treedt. De Finse justitie heeft de achtergrond onderzocht van personen die op straat om geld vragen en die afgelopen jaar naar Finland kwamen. Er bestaan aanwijzingen voor eventuele mensensmokkel van bedelaars die afkomstig zijn uit Roemenië. Deze gevallen kunnen in dat land tot strafvervolging leiden.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden