zaterdag 6 februari 2010

Warmste januari Groenland in 50 jaar tijd

NUUK - Volgens het oude volksgeloof op Groenland betekent een koudegolf daar een warmtegolf in moederland Denemarken. Echter, deze winter zijn de rollen omgedraaid.

Het is de wereld op zijn kop. Sneeuwstormen en forse neerslag, gladheid en een wekenlange stevige koude. Het vasteland van (Noord-)Europa gaat thans gebukt onder de strenge winter. En dat terwijl op het uiterst noordelijk gelegen Groenland ondertussen een nieuw warmterecord wordt gevestigd. De maand januari is de warmste januari in ten minste 50 jaar tijd. Rond de zuidkaap van het grootste eiland ter wereld, Prins Christians Sund, steeg het kwik naar een gemiddelde temperatuur van 0,3 graden Celsius. Voor de periode 1961-90 was de normale doorsnee temperatuur -4,1 graden. Al vanaf medio december heeft Groenland te maken met een aanmerkelijke toevoer van warm weer. Vanwege deze buitengewone omstandigheden ligt het hondensledeverkeer voorlopig stil. Om de abnormale, maar begrijpelijke reden: er ligt té weinig sneeuw.

Islamitische taxichauffeurs protesteren in centrum Oslo

OSLO - Bijna 1000 islamitische taxichauffeurs parkeerden vannacht hun auto in het hart van Oslo. Ze protesteerden daarmee tegen de publicatie van een Mohammed-cartoon.

Afgelopen woensdag drukte de Noorse krant Dagbladet een Mohammed-karikatuur op de voorpagina af. De actie was een dankbetuiging aan de Noorse Nationale Veiligheidsdienst, Politiets Sikkerhetstjenstene, die op haar Facebooksite links naar omstreden tekeningen over de voornaamste moslimprofeet had gezet. De taxichauffeurs reageren sterk op de reproductie van de karikaturen door de krant. "Het is het misbruik van de vrijheid van meningsuiting waar we tegen protesteren", zegt een van hen, Rashad Munir. "Wat wij doen, is geen gewelddadige actie. Wij willen alleen tonen tegen het misbruik van onze normen en waarden te zijn." Het protest ging er vreedzaam aan toe en de politie was enkel aanwezig om de doorgang vrij te houden voor hulpdiensten.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden