zondag 24 januari 2010

Nederlandse sportautofabriek heeft overname Saab bijna rond

STOCKHOLM - Niets staat de overname van Saab Automobile door het Nederlandse Spyker Cars nog in de weg. General Motors (GM), de huidige eigenaar van het Zweedse automerk, ging vandaag akkoord met de financiering.

Twee weken geleden lagen de kaarten heel anders voor Saab. Nieuwe biedingen van geïnteresseerden werden door GM pertinent afgewezen, waarop de Amerikaanse firma de afwikkeling begon. Er bestond louter een theoretische kans dat de autofabrikant kon worden doorverkocht. Ondanks dat de vraagprijs van GM niet mis was - 310 miljoen euro - stortte Spyker zich in een allerlaatste eindspurt. En met succes. Dit weekeinde onderhandelden de Amerikanen en Nederlanders in Stockholm en vandaag bleek dat de eigenaar toch bereid is overstag te gaan voor de financieringsvoorstellen van Spyker.

Positief
Jöran Hägglund, de Zweedse staatssecretaris van Economische Zaken bekijkt de onderhandelingen vol optimisme. "Het feit dat er nu intensiever wordt onderhandeld, geeft het gevoel dat het voor beide partijen menens is en dat alles tot een goed en positief einde komt." Een vooraanstaand onderdeel van de gesprekken is dat Spyker aanspraak kan maken op leningsgaranties van Riksgälden, de interne staatsbank van Zweden. Dit financiële orgaan behandelt de lening door de Europese Investeringsbank (EIB) aan Spyker. Verwacht wordt dat de overname van Saab begin volgende week rond is.

Bergkoningin Anja Pärson al na tien seconden uit de race

CORTINA D'AMPEZZO - Tien seconden duurde het avontuur vanochtend voor Anja Pärson op de piste van Cortina in Noord-Italië. De befaamde Zweedse skiester ging vervolgens onderuit wat voor haar het einde betekende van de reuzenslaslom.

In de wintersportwereld is Anja Pärson een fenomeen. De 28-jarige Zweedse greep de afgelopen jaren de ene na de andere overwinning op het mondiale skitoneel. Behalve een gigantische palmares van liefst 82 podiumplaatsen pakte ze op 18 januari vorig jaar in het Oostenrijkse Altenmarkt-Zauchensee tijdens de afdaling haar 40ste wereldbekerzege. Ze werd daarmee de vierde vrouw in de geschiedenis die dat aantal prijzen binnenhaalde. In Cortina d'Ampezzo presteert Pärson normaal gesproken prima. Hier won ze in 2003 nog de reuzenslalom. Maar vanochtend waren de druiven zuur. Na slechts 10 seconden gleed ze weg en daarmee was het over en uit voor wat betreft deze wedstrijd. Anja Pärson is overigens bezig aan haar laatste seizoen. Afgelopen voorjaar maakte ze bekend de ski's na dit jaar aan de wilgen te hangen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden