zondag 10 januari 2010

Dierentuin maakt gehele wolvenroedel af



















HÖÖR - In Zweden is de woede over de jacht op een flink aantal wolven nog niet getemperd of een dierentuin in de provincie Skåne heeft een gehele wolvenroedel afgemaakt.

Dierminnend Zweden stond afgelopen week op zijn kop. In verband met het risico van aanvallen door wolven bepaalde de regering dat 27 van deze roofdieren mochten worden afgeschoten. Onderwijl is de jacht alweer achter de rug, maar de dierenbeschermers zijn er niet minder kwaad om. Zeker niet nu dit weekeinde in Skånes Djurpark, de dierentuin van Höör in de zuidelijkste provincie Skåne een volledige wolvenroedel heeft afgemaakt. De extreme maatregel werd genomen nadat eerder deze week twee jonge wolvenmannetjes uit de afrastering waren ontsnapt. Ze werden gevangen, maar gingen gisteren opnieuw ervandoor. In de tussentijd liepen opnieuw drie wolven weg waarvan er een direct werd afgemaakt.

Het bleek een alfa ofwel een van de roedelleiders te zijn. Volgens de dierentuin werd daarmee de kans dat de andere wolven achter de hekken zouden blijven steeds kleiner en besloot daarop de hele groep van 12 dieren af te schieten. "Dit is een vreselijk verdriet. Het voelt als een groot, groot verlies. Het duurt jaren om een wolvenroedel op te bouwen", reageert Johan Lindström, hoofdverzorger van Skånes Djurpark. "Maar de wolven waren op weg naar de edelherten en elanden. Bovendien konden we niet riskeren dat ze het terrein van de dierentuin zouden verlaten." Volgens Lindström is er nog niet besloten of er nieuwe wolven worden aangekocht. Skånes Djurpark is gespecialiseerd in wilde dieren uit Noord-Europa.

Eigeel in plaats van antibiotica voor patiënten taaislijmziekte

UPPSALA - Ernstige infecties bij patiënten met de longziekte cystic fibrosis nemen af door behandeling met eigeel uit kippeneieren.

Resistentie voor verschillende soorten antibiotica neemt steeds verder toe en dat leidt bij de medische wereld uiteraard tot flink wat kopzorgen. Daarom deden onderzoekers van de Universiteit van Uppsala een experiment dat resulteerde in een opzienbarende ontdekking. In de behandeling van patiënten met cystic fibrosis (taaislijmziekte) brouwden ze een drankje waarin antistoffen uit de dooiers van kippeneieren werden opgelost. Met dit aparte elixer lieten ze vervolgens patiënten gorgelen. De uitkomst van de proef loog er niet om: de noodzaak van patiënten voor antibiotica verminderde van een tweemaandelijke kuur naar een behandeling slechts eenmaal per vier jaar. De antistoffen zorgen ervoor dat bacteriën die infecties veroorzaken zich niet kunnen nestelen. Volgens de wetenschappers kunnen deze antilichamen ook worden ingezet in de strijd tegen darmziekten.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden