woensdag 7 april 2010

Praat met gebaren...

LUND - Een nieuwe taal aan het leren? Vergeet dan vooral niet te gesticuleren. Volgens een Zweedse professor maakt non-verbale communicatie het studeren een stuk gemakkelijker.

"Bedenk je eens wat een verschil het is om met iemand aan de telefoon te praten in een taal die je niet helemaal beheerst", zegt Marianne Gullberg, professor aan het Centrum voor Taal en Literatuur in Lund en eerder verbonden aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Ze onderzocht de rol van gebaren tijdens het gesprek. Volgens haar helpen gebaren ons geheugen. Bovendien stuurt ze met haar onderzoek de veronderstelling dat bijvoorbeeld Zweden minder zouden gesticuleren dan Zuid-Europeanen naar het rijk der fabelen. "Italianen gebruiken niet meer non-verbale communicatie, maar wel op een andere manier en met bredere gebaren."

Noorse bisschop trad af wegens seksueel misbruik

TRONDHEIM - De voormalige bisschop in het Noorse Trondheim, Georg Müller, trad vorig jaar af vanwege seksueel misbruik van een misdienaar. Het is het eerste bekende seksschandaal binnen de Noorse katholieke kerk.

Op 7 juni vorig jaar kondigde Müller tijdens de zondagsmis zijn onmiddellijke aftreden voor een verbijsterd kerkpubliek aan. Als reden gaf hij op dat er binnen de kerk samenwerkingsproblemen waren. Maar nu is de feitelijke aanleiding aan het licht gekomen: de bisschop hing zijn mijter aan de wilgen, omdat hij circa 20 jaar geleden als priester een minderjarige misdienaar seksueel had misbruikt. Uiteindelijk kwam dat balletje aan het rollen en besliste het Vaticaan dat Müller moest opstappen. De katholieke kerk betaalde het slachtoffer vervolgens een jaarsalaris aan smartegeld, een bedrag van 400.00 tot 500.000 Noorse kronen (circa 50.000-63.000 euro). Müller zelf onthoudt zich voorlopig van ieder commentaar. De van oorsprong Duitse geestelijke heeft zijn toevlucht in zijn geboorteland gezocht.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden