zondag 19 september 2010

Centrumrechts wint historische verkiezingen Zweden

GOTENBURG - De huidige centrumrechtse regeringscoalitie is winnaar geworden van de Zweedse parlementsverkiezingen. Het is in Zweden voor het eerst dat een rechts kabinet wordt herkozen.

Er is in het grootste land van Noord-Europa vandaag geschiedenis geschreven. Behalve dat een rechtse regeringsalliantie voor de eerste maal in de historie is herkozen, beleefde Sverigedemokraterna (Zweden-democraten, SD), een uiterst controversiële partij, de première voor het betreden van het parlement in Stockholm (Rijksdag). Het centrumrechtse blok van premier Fredrik Reinfeldt (bestaande uit liberaalconservatieven, christendemocraten en liberalen) krijgt 172 van de 349 zetels, terwijl de roodgroene oppositie (sociaaldemocraten, groenen en socialisten) genoegen moet nemen met plaats voor 157 volksvertegenwoordigers. De sociaaldemocraten kwamen met 30,8 procent van de stemmen als grootste partij uit de bus, op de voet gevolgd door de liberaalconservatieven van Reinfeldt met 30 procent.

Anti-immigrantenpartij
Eerdere voorspellingen over de rol van SD zijn uitgekomen. Deze anti-immigrantenpartij heeft 5,7 procent van de stemmen veroverd en ontvangt daardoor 20 zetels in de Rijksdag. Het is de allereerste keer sinds de oprichting van de partij in 1988 dat ze een beslissende rol kan gaan spelen in de vorming van een nieuwe coalitie. Hoe zich dat overigens gaat oplossen, moet nog maar blijken. Zowel centrumrechtse politici als de roodgroenen hebben zich uitgesproken tegen samenwerking met de uiterst rechtse Sverigedemocraterna. De partij wordt fel bekritiseerd vanwege haar uitgesproken houding tegenover vooral niet-westerse nieuwkomers.

IJslandse minister zegt terugbetaling Icesave-centen toe

REYKJAVIK - Nederland heeft volgens de IJslandse minister van Financiën Steingrímur J. Sigfússon niets te vrezen. Zijn land zal de schulden na het Icesave-debacle gewoon aflossen.

In een interview met De Telegraaf van gisteren stelde de bewindsman de regering in Den Haag op haar gemak: "Nederland kan gerust zijn. Hun Icesave-geld komt echt terug." Na de financiële catastrofe in IJsland van het najaar van 2008 is de economie van het land bezig aan een opvallend snel herstel. Toch blaast Sigfússon nog niet hoog van de toren. "We hebben absoluut nog een flinke weg te gaan. Vooral omdat veel gezinnen door de ingestorte kroon diep in de schulden zitten en we met een voor ons land ongekende werkloosheid kampen. Maar je ziet dat het stabiliseert. We hebben waarschijnlijk de bodem bereikt."

Toerisme
Onder meer het toerisme in IJsland zit weer in de lift en door de goedkope export maakt ook de visserij een betere tijd door. Eerder deze week was er nog sprake van dat onderhandelaars uit Nederland en Groot-Brittannië een nieuw bod bij de regering in Reykjavik hadden neergelegd voor de terugbetaling van de schulden door de val van Icesave. Toch komt dit volgens Sigfússon allemaal dik in orde. "Begrijp me goed. Ook wij willen dit opgelost hebben. We willen betalen, maar alles draait om de voorwaarden waaronder dat gebeurt. Dat ligt bij de linke regering en bij de bevolking erg gevoelig."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden