donderdag 18 maart 2010

Nederlands militair bedrijf wil investeren in IJsland

REYKJAVIK - Nederlanders zijn wellicht niet de meest graag geziene gasten in IJsland na alle Icesave-perikelen. Maar met de vestiging van het bedrijf E.C.A. Program bij Reykjavik kan aan heel wat negativiteit een einde komen.

Een groot onderhouds- en servicecentrum met plaats voor 300 nieuwe werknemers. Zo ziet het plan eruit waarmee E.C.A. Program uit Hoogerheide zich definitief op de hoofdstedelijke luchthaven Keflavík wil vestigen. Het militaire bedrijf steekt 1,2 miljard euro in de realisatie van het project dat werk zal bieden aan luchtvaarttechnici, computerdeskundigen en andere specialisten. Bovendien bezit het concern een eigen vloot aan (onbewapende) Russische straaljagers die worden verhuurd om dienst te doen als vijandige toestellen tijdens militaire oefeningen.

NAVO
Volgens E.C.A.-directeur Melville ten Cate komen klanten voornamelijk uit de hoek van de NAVO en haar bondgenoten, zoals Japan, Singapore en Australië. "We zijn een privaat militair bedrijf. Maar wel verschillend van andere bedrijven zoals bijvoorbeeld Blackwater (omstreden Amerikaanse militaire onderneming, red). Onze werknemers dragen geen wapens", verklaart hij. E.C.A. verzorgde eerder wereldwijde transporten, onder meer in Afghanistan en Darfur. De firma wacht nu op toestemming van de IJslandse autoriteiten teneinde de eigen vliegtuigvloot te mogen registreren. Ten Cate: "Ons bedrijf verkoopt vliegtuiguren net zoals dat andere zaken pizza's verkopen."

Hoogspanning Zweedse politiek door vraagstuk kernenergie

STOCKHOLM - Vandaag sprak het Zweedse kabinet zich uit voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Een besluit dat in de Riksdag, het parlement, echter maar op heel weinig steun kan rekenen.

Het regeringsvoorstel wordt begin volgende week gepresenteerd en houdt in dat de huidige tien reactors die in de jaren 70 en 80 werden gebouwd, mogen worden vervangen. Tegelijkertijd stelt het kabinet dat deze tien centrales ook daadwerkelijk het maximum zijn. Een ander voorstel gaat uit van dat bedrijven die kerncentrales bezitten, kunnen rekenen op hogere schadevergoedingen. Het bouwen van nieuwe kernreactors is met name voor coalitiedeelnemer Centerpartiet, de sociaal-liberalen, een controversieel vraagstuk. Goedkeuring vanuit de Riksdag wordt bijzonder lastig, aangezien de regerende partijen een zeer krappe meerderheid in de Zweedse Tweede Kamer hebben. Indien er maar vier parlementsleden van de coalitiepartijen samen met de oppositie tegenstemmen, gaat het hele verhaal niet door. Zoals het er nu naar uitziet, zijn er al drie parlementariërs - onder wie twee van Centerpartiet - tegen het voorstel. De vierde heeft de knoop nog niet doorgehakt. In juni zal de, door de media bestempeld als 'nagelbijtende', stemming plaatsvinden. Het vraagstuk over kernenergie ligt in Zweden gevoelig. Met name in het recente verleden raakte een aantal kerncentrales in het land in opspraak vanwege achterstallig onderhoud en alle risico's van dien.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden