woensdag 21 juli 2010

Ook reptielen zijn 's zomers geen welkome huisvriendjes

STOCKHOLM/GOTENBURG - Schildpadden in de metro, exotische slangen in het bos en hagedissen in een bloemenperk. Ook de minder gebruikelijke huisdieren worden in Zweden tijdens de zomermaanden door hun eigenaren aan hun lot overgelaten.

Niet alleen honden, katten, konijnen en goudvissen zijn de klos wanneer de baas of bazin met zomervakantie gaat. Reptielen worden net zo goed gedumpt. En dat is in Zweden niet anders. Tot nu toe heeft het Skansen-Akvariet, een verblijf voor tropische diersoorten, in Stockholm drie boa constrictors, een leguaan en 20 waterschildpadden gekregen die door hun eigenaren waren achtergelaten. "Waterschildpadden zijn leuk als ze zo klein zijn als een munt, maar wanneer ze groter worden, moeten ze eruit", zegt Jonas Wahlström van Skansen-Akvariet. "Mensen zouden eerst eens rustig moeten nadenken en een boek over het dier moeten kopen. Pas wanneer het boek is stukgebladerd door de kinderen kun je aanschaf overwegen." Het record onder gevonden reptielen is een vijf meter lange en 75 kilo zware python die een paar jaar geleden door bessenplukkers in het bos werd gevonden. De waterschildpadden zijn zowel in een snackbar als op een metrostation achtergelaten.

Zorgen
Maar Skansen-Akvariet kan niet voor de dieren zorgen. Meestal probeert men reptielen naar grotere dierentuinen te brengen die soms enkele exemplaren kunnen aannemen.De dierentuin van Kolmården krijgt veel telefoontjes van reptieleigenaren die hun bijzondere huisgenoten, vaak waterschildpadden, zat zijn. "In zeldzame gevallen nemen we een slang aan als we er eentje nodig hebben, maar meestal zeggen we nee", vertelt Calina Cederholm van Kolmårdens Tropikarium. Eveneens Nordens Ark (Ark van het Noorden) in Hunnebostrand krijgt dergelijke verzoeken van reptielenhouders. Maar ook daar worden geen huisdieren aangenomen. "We zijn een park voor dieren die met uitsterven worden bedreigd", zegt Tom Svensson, woordvoerder van Nordens Ark. "Indien we een dier binnenkrijgen dat iets onder de leden heeft, kan dat gevaarlijk voor onze eigen dieren zijn."

Gotenburg
In Gotenburg wil noch het Zeevaartmuseum noch het Universeum de ongewenste dieren hebben. "Maar we hebben buiten een vijver waar mensen hun schildpadden simpelweg in dumpen en dan draaien wij er toch voor op", verklaart Andreas Carlsson, dierenverzorger bij Universeum. "Ze worden dan in feite door het personeel geadopteerd."

Veel gewonden bij busongeluk Bornholm

BORNHOLM - Bij een ongeluk met een toeristenbus op het Deense eiland Bornholm zijn eerder vandaag 52 gewonden gevallen.

De bus, afkomstig uit de stad Kolding, was met 55 passagiers op weg naar een museum in de plaats Allinge, in het noorden van het Oostzee-eiland. Het merendeel van de reizigers bestond uit gepensioneerden. Volgens ooggetuigen probeerde de chauffeur op de zeer smalle weg naar het museum enkele fietsers te ontwijken, maar bij die manoeuvre kantelde de bus en kwam in een naastgelegen weiland terecht. Van de gewonden werden 22 mensen opgenomen in een ziekenhuis op het eiland, terwijl traumahelikopters vijf zwaar gewonden overbrachten naar het Rijkshospitaal in Kopenhagen. De overige slachtoffers konden na behandeling het ziekenhuis verlaten. Het busongeluk is het tweede ongeluk in korte tijd met toeristen in Denemarken. Apart genoeg vonden beide incidenten plaats op eilanden. Vorige maand kwamen drie bejaarde dagjesmensen om het leven op Mandø toen de tractorbus waarin ze zaten bij een strand plotseling in het water omviel.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden