zondag 3 oktober 2010

Spectaculaire gijzeling Noorwegen eindigt in schietpartij

GRIMSTAD - Eén gewonde, twee ontvoerde personen en ten minste twee voortvluchtigen. Dat is het resultaat van een dramatische gijzelingsactie in het zuiden van Noorwegen.

Eerder vandaag werd de politie in de zuidelijke regio Sørlandet gealarmeerd dat een vrouw was gedwongen in een BMW stappen. Maar de politiejacht stopte al vlug toen de betreffende auto een snelweg opdraaide en er met een snelheid van 180 kilometer per uur in de verkeerde richting vandoor ging. In de plaats Grimstad dwongen politieauto's de BMW van de weg. De auto botste tegen een muur van een huis en het lukte de vrouw om te ontsnappen. Er ontstond een schietpartij tussen ontvoerders en de politie en een man van in de 30 raakte daarbij gewond. Desondanks bestaat er veel onduidelijkheid over wie op wie schoot. De politie beweert dat zij slechts waarschuwingsschoten afvuurde en dat niemand gewond was geraakt. Vooralsnog is het niet bekend waar de ontvoerde vrouw die kon ontsnappen zich ophoudt. Volgens de politie is ze bewapend en adviseerde bewoners in de omgeving dan ook om vooral binnen te blijven. Vermoed wordt dat deze gijzeling in verband staat met een andere, kortdurende kidnapping na een overval. Hierbij werd een bewaker gedwongen om geld uit een bankautomaat te halen, terwijl een andere man onder bedreiging van een pistool benzine moest betalen.

Zweeds ziekenhuis test baarmoedertransplantatie

GOTENBURG - In het Sahlgrenska academisch ziekenhuis van Gotenburg kan binnenkort de transplantatie van een menselijke baarmoeder werkelijkheid zijn.

Een nieuwe baarmoeder is een alternatief voor adoptie of de in Zweden verboden surrogaatmoeder. Wetenschappers aan het Sahlgrenska ziekenhuis beleefden deze zomer een doorbraak toen ze rattenbaarmoeders naar andere ratten transplanteerden. Vervolgens mochten de ratten paren en werden ze ook drachtig. "Het ging goed. Ze kregen jongen die tot dusver normaal lijken te zijn", vertelt projectleidster Liza Johannesson. Zelfs tests op muizen, schapen en varkens zijn goed geslaagd en op dit ogenblik worden transplantaties uitgevoerd op bavianen, omdat die meer op mensen lijken. Johannesson: "We zijn heel ver gekomen. De bavianen zijn hopelijk de laatste stap voordat we over kunnen gaan op mensen. We hopen dat dit binnen twee jaar werkelijkheid is."

Scandinavië
Volgens de onderzoekers zouden alleen al in Scandinavië naar schatting 10.000 vrouwen in aanmerking kunnen komen voor een baarmoedertransplantatie. Een transplantatie kan een uitkomst betekenen voor vrouwen die zonder baarmoeder zijn geboren of bij wie de baarmoeder operatief is verdwijderd vanwege ziekte of bloedingen tijdens een bevalling. Over een paar weken wordt in Gotenburg een eerste informatiedag gehouden voor vrouwen en hun familie. Volgens het ziekenhuis is de interesse groot. De onderzoekers richten zich overigens alleen tot vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Ondanks al het goede nieuws wordt er gewaarschuwd dat de ingreep niet zonder risico's is. Bovendien betekent de transplantatie een uitdaging voor de medische ethiek. Er is speciale aandacht nodig voor degene die een baarmoeder doneert, degene die de baarmoeder ontvangt en zeker ook voor het toekomstige kind.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden