vrijdag 1 januari 2010

IJsland stelt terugbetaling tegoeden Icesave uit

REYKJAVIK - Nederlanders die hun spaargeld hadden gestald bij de inmiddels failliete IJslandse bank Icesave krijgen hun tegoeden voorlopig nog niet terug. President Olafur Ragnar Grimsson heeft de ondertekening van een verdrag over het terugbetalen van vergoedingen uitgesteld.

Tijdens de recente economische malaise ging Icesave over de kop. Vele Nederlandse en Britse spaarders hadden tegoeden ter waarde van 3,8 miljard euro bij de bank ondergebracht. Het IJslandse parlement keurde eerder deze week een overeenkomst voor terugbetaling nog goed. Echter, na massale protesten vanuit de bevolking besloot Grimsson te wachten met het zetten van zijn handtekening.

Een opinieonderzoek wees enkele maanden geleden uit dat 70 procent van de IJslanders zich verzet tegen de compensatieregeling. De terugbetaling van 3,8 miljard euro betekent een loodzware last van 12.000 euro per inwoner ofwel bijna 40 procent van het bruto nationaal inkomen.

Alleen Zweden beleeft rommelige decenniumwisseling

GOTENBURG - Van de Noord-Europese landen heeft enkel Zweden een rommelige nieuwjaarsnacht achter de rug.

Na een rustig begin van de eerste dag van 2010 en daarmee het nieuwe decennium werd het voor de hulpdiensten een drukke nacht. Zo meldde de politie van Stockholm dat in een tijdsbestek van minder dan vier uur niet minder dan 700 meldingen binnenkwamen. Behalve dat de hoofdstedelijke politie volop werd beziggehouden, was het ook elders in het land onrustig.

In het Zuid-Zweedse Vimmerby werden tien mensen dakloos door een brand, terwijl in Norrköping een zevenjarig jongetje met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht nadat hij een vuurwerkraket in zijn oog had gekregen. Bij een oudejaarsfeest op het Gustav Adolfs Plein van Malmö verdween een vierjarig meisje spoorloos. De politie gaat uit van een ontvoering.

Finland
Vlak voor het feestelijke inluiden van het nieuwe jaar werd Finland opgeschrikt door een schietpartij in Espoo waarbij zes doden vielen. Maar met een temperatuur van -15 graden Celsius hadden maar weinig feestvierders zin om de straat op te gaan. Het aantal vuurwerkslachtoffers was lager dan voorgaande jaren. Vermoedelijk heeft dit ook te maken met het feit dat er voor het afsteken van vuurwerk nieuwe regels waren opgesteld. Zo waren mensen voor het eerst verplicht een veiligheidsbril te dragen.

Denemarken
De Deense politie rukte de afgelopen nacht vooral uit vanwege vechtpartijen. Toch wordt er gesproken van een rustige jaarwisseling. De hoeveelheid branden nam aanzienlijk af, dit jaar vielen er 153 te noteren tegen 268 vorig jaar. Wel nam het aantal ambulance-oproepen toe. Vanmorgen vroeg waren er over het gehele land al 714 ritten gereden waarin de regio Kopenhagen niet is meegerekend.

Noorwegen
Echt noemenswaardige voorvallen deden zich in Noorwegen nauwelijks voor. Een gezin van drie kwam vanochtend vroeg met de schrik vrij toen een brand hun huis in Stjørdal geheel in de as legde. In het zuidwestelijk gelegen Sandnes werden tien mensen geëvacueerd toen er in hun onderkomen brand uitbrak. Het vuur zorgde voor een aanzienlijke rookontwikkeling, maar desondanks bleef de woning grotendeels gespaard.

Een nieuw jaar, een nieuwe webkrant: eindelijk focus op Scandinavië met DeNoordse.nl

GOTENBURG - Ten langen leste is Noord-Europa geen zwarte vlek meer op de landkaart der Nederlandstalige webkranten. Vanaf vandaag verslaat DeNoordse.nl op deze website het belangrijkste nieuws over én vanuit Scandinavië.

Vrijwel zonder uitzondering zijn na iedere jaarwisseling onze ogen gericht op grote wereldsteden als New York, Londen, Beijing, Rio de Janeiro en Parijs. Wat gebeurde er in deze plaatsen nadat de klok twaalf had geslagen? Welke helse feesten zijn er hier losgebarsten? En niet te vergeten: welke metropool draagt de twijfelachtige eer de zwaarste nachtclubbrand te hebben doorgemaakt of de meeste vuurwerkslachtoffers te tellen?

Neem nou een regio als Noord-Europa. Over het algemeen horen we er maar weinig over in de Nederlandstalige media. Feitelijk alleen maar wanneer hier zich een grote ramp voltrekt. De huidige duisternis en ijzige koude in Finland, Zweden, IJsland, Noorwegen en Denemarken spreken misschien niet zo tot de verbeelding. Maar let op: de hoeveelheid nieuws is er niet minder om.

De persbureaus in de Lage Landen zijn echter buitengewoon selectief met het brengen van nieuws uit deze landen. Jammer voor de dagbladlezers die ook wel eens wat meer willen weten over de noordelijker contreien van Europa. Voor ons van DeNoordse.nl was het daarom een extra duwtje in de rug om te starten met deze uitdaging.

We heten iedereen dan ook van harte welkom... of liever gezegd välkommen, velkommen, velkominn en tervetuloa bij DeNoordse.nl, de allereerste digitale krant over Scandinavië, gemaakt door een redactie geheel ter plaatse 'daar in dat hoge Noorden'.

De redactie van DeNoorse.nl wenst alle lezers een voorspoedig en uiteraard een Noord-Europees inspirerend 2010!
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden