zaterdag 30 januari 2010

Noord-Zweeds stadje behoudt zijn 'geile' kerk

STORUMAN - Over de naam worden heel wat grapjes gemaakt. Toch is de leiding van de Kåtakyrkan, lettelijk 'Geilekerk', in het Zweedse Storuman niet van plan de titel van het gebedshuis te wijzigen.

Een bezoekje aan de inmiddels binnen Zweden beroemde kerk gaat bijna niet zonder ook een geintje over de naam paraat te hebben. Toch zijn seksuele zinspelingen allang achterhaald. Het woord kåt betekent in de Zweedse volksmond dan wel geil, maar verwijst tevens naar een Samische tentwoning. Niet ongebruikelijk in dit deel van Lapland. En dat is nu precies zoals de kerk in kwestie eruitziet. Over de beladen naam is de afgelopen tijd heel wat gedebatteerd. Vorige week nog kwam de suggestie om het godshuis om te dopen in Kyrkkåtan, wat voor de minder seksfantasten zoiets als 'Kerktent' zou betekenen. Maar vicaris Ronny Thellbro ziet die aanpassing totaal niet zitten. "Er is geen enkele aanleiding voor een naamswijziging. Daar zou alleen maar de ziel van de kerk door verdwijnen. De naam hangt namelijk heel sterk samen met het karakter van het gebouw." Thellbro's beslissing is met vreugde ontvangen door kerkgangers uit de nabijgelegen dorpen Kåtaholmen en Kåtaviken.

Wanderson van Gais naar Feyenoord

GOTENBURG/ROTTERDAM - Aanvaller Wanderson do Carmo stapt over van Gais naar Feyenoord. De 23-jarige Braziliaan wordt een halfjaar van de club uit Gotenburg gehuurd.

Al een tijdje lang deden de geruchten de ronde over de komst van de goaltjesdief, maar nu is de overgang dan toch beklonken. In verband met de financiële moeilijkheden van Feyenoord kon Wanderson niet eerder worden gehaald dan dat Andwelé Slory was verkocht. Die transfer kwam uiteindelijk eerder vandaag rond. Vorig jaar werd Wanderson met 18 doelpunten uit 29 wedstrijden gedeeld topscorer in de Allsvenskan, de hoogste Zweedse voetbalcompetitie. Met de huur is een bedrag gemoeid van 700.000 euro.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden