donderdag 18 februari 2010

Zweedse en Noorse regeringen willen af van SAS

STOCKHOLM/OSLO - Onlangs nog wilde de regering van Zweden niets weten van de verkoop van haar aandelen in luchtvaartmaatschappij SAS. Maar thans lijkt die opvatting toch 180 graden gedraaid. Ook de Noren sturen nu dezelfde koers.

"Eerder hebben we gezegd dat we ons aandelen in bedrijven die zich op een sterk concurrerende markt bewegen, gaan verminderen", reageert minister van economische zaken Maud Olofsson. "Een verkoop is nu niet aan de orde, maar op termijn zien we geen extra toegevoegde waarde in het bezit van aandelen van een luchtvaartmaatschappij." De regering in Stockholm heeft het parlement, Riksdagen, zodoende om toestemming gevraagd om 'op een geschikt tijdstip' haar aandelen te verkopen. Ook Noorwegen heeft intussen aangegeven dezelfde plannen als het buurland te hebben. Onlangs verzocht Scandinavian Airlines System de drie grootste eigenaren - Zweden, Noorwegen en Denemarken - om een nieuwe geldinjectie van ongeveer een half miljard euro. Zweden bezit ruim 21 procent van de SAS-aandelen, Noorwegen en Denemarken eigenen ieder ruim 14 procent. SAS kampt al jaren met grote verliezen.

'New Yorkse' achtervolging op Funen

KERTEMINDE - Heel even leek het rustige Deense eiland Funen op Manhattan. Een wilde politieachtervolging op vier dieven eindigde na zestien kilometer in een tuintje in het dorp Kerteminde.

Vier automobilisten hadden de politie al gebeld en geklaagd over het weggedrag van een bordeauxrode Ford Mondeo. Even later kwam een melding binnen van een echtpaar dat in Odense was beroofd en ook daar was de auto bij gesignaleerd. Op een zeker moment kreeg een politiepatrouille de Ford in het vizier en probeerden de agenten de auto te stoppen. Het rovergezelschap ging er echter als een haas vandoor in de richting Kerteminde. Onderweg werden diverse auto's geramd. Met een snelheid van 150 kilometer per uur scheurde het viertal over het pittoreske eiland en ontdeed zich ondertussen in allerijl van een gestolen laptop en serviesgoed. Uiteindelijk raakte de bestuurder in de haven van Kerteminde de macht over het stuur kwijt, ramde een lantaarnpaal waarna de dollemansrit even verderop in een tuin eindigde. Daar konden agenten het geboefte snel inrekenen. Volgens de politie zijn de mannen Roma-zigeuners en afkomstig uit Zweden, Nederland en Italië.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden