zondag 7 maart 2010

IJsland wil nieuwe overeenkomst Icesave-terugbetalingen

REYKJAVIK - De IJslandse regering wil zo snel mogelijk met Nederland en Groot-Brittannië om de tafel over de Icesave-perikelen. Na het massale 'nee' gisteren in het referendum over het eerdere akkoord is het land er alles aan gelegen fluks een oplossing te vinden.

Samen met zijn Nederlandse en Britse collega-ministers van Financiën, respectievelijk Jan Kees de Jager en Alistair Darling, wil de IJslandse bewindsman Steingrimur Sigfusson definitieve afspraken voor de Icesave-terugbetalingen. Volgens Darling stelt zijn land zich soepel op teneinde een nieuwe overeenkomst met IJsland te sluiten. "Het belangrijkste punt voor ons is dat we ons geld terugkrijgen. Als het gaat om de voorwaarden, dan zijn we bereid flexibel te zijn", zegt hij in een interview met de Britse omroep BBC. "Ik denk dat er geen twijfel is dat we ons geld terugkrijgen. Ik ben bereid met IJsland te praten over de voorwaarden en condities, net zoals de Nederlandse overheid." Voor de terugbetaling verlangden Nederland en Groot-Brittannië in eerste instantie nog 5,5 procent rente. Vervolgens deden ze IJsland een verbeterd voorstel, maar ook daar gingen de IJslanders niet mee akkoord.

Journalisten Politiken nemen afstand van hoofdredactie

KOPENHAGEN - In een open brief in hun eigen krant Politiken hebben 38 Deense journalisten afstand genomen van de excuses door de hoofdredactie inzake de Mohammed-karikaturen.

'Politiken hoeft zich nergens voor te verontschuldigen', schrijven de redacteuren. 'De schikking geeft de indruk dat we betreuren hoe we journalistiek bedrijven, maar daar is geen enkele reden toe'. Eerder deze week kwam de leiding van Politiken met haar verontschuldigingen voor het leed dat de publicatie van de Mohammed-cartoons in 2008 bij moslims had aangericht. De journalisten onderstrepen dat wanneer Politiken haar excuses voor het herdukken van de tekeningen zou aanbieden dat de tegenpartij, acht islamitische organisaties, beloofde geen juridische stappen tegen de krant te nemen. 'De regeling laat de ongelukkige indruk achter dat Politiken niet op eigen initiatief en uit zelfreflectie spijt heeft betuigd, maar omdat de krant door islamitische organisaties onder druk is gezet.' Bovendien vinden de journalisten dat wanneer in een zaak de vrijheid van meningsuiting op het spel staat, dat dit in de rechtszaal dient te worden uitgezocht.

Hoofdredacteur
In dezelfde uitgave van de krant schrijft hoofdredacteur Tøger Seidenfaden zijn versie van het verhaal. Hij is het volledig oneens met zijn scribenten en meent dat men zich met de schikking in geen geval heeft verontschuldigd voor de wijze dat het dagblad journalistiek praktiseert. Voorts benadrukt hij ook dat de overeenkomst is gesloten teneinde aan een dure rechtszaak te ontsnappen. 'Wij hebben de regeling getroffen, omdat we er heel veel voor terugkrijgen, in de vorm van de wil van islamitische kant een einde aan de spanning te maken en verzoening te steunen. Daarbij geeft het ons de mogelijkheid om de dialoog te blijven voeren, waar Politiken de gehele tijd voor argumenteerde, maar waar tijdens de Mohammed-crisis een groot tekort aan was.' Desondanks is Seidenfaden het met zijn journalisten eens dat Politiken als een belangrijk acteur in de Deense samenleving verantwoordelijkheid draagt.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden