maandag 12 april 2010

Helsingborgs IF alleen aan kop

HELSINGBORG - Met een 2-1 zege op eigen veld in de topper tegen IF Elfsborg heeft Helsingborgs IF nu alleen de leiding genomen in de Zweedse eredivisie, Allsvenskan.

Het voetbalseizoen is nog maar net begonnen, maar heeft met Helsingsborg een echte smaakmaker als lijstaanvoerder. De ploeg uit een van de Hanzesteden die Skåne rijk is, heeft na vijf speelronden nu dertien punten verzameld, twee meer dan directe achtervolger en provinciegenoot Malmö FF. Met frivool spel kwam de overwinning op Elfsborg uit Borås geheel verdiend tot stand. De nummer één van vorige week, BK Häcken uit Gotenburg, faalde teleurstellend door op eigen vertrouwde gras niet voorbij hekkensluiter Åtvidabergs FF te komen: 0-0. Voor regerend kampioen AIK lijkt de lijdensweg voorlopig (nog) niet voorbij. Het team uit Solna verloor alweer, dit keer uit bij Gefle IF met 1-0 en bungelt nu in de onderste regionen van de ranglijst met als buit slechts twee schamele punten.

Denemarken
Ondanks de goede reeks van FC Kopenhagen tijdens de afgelopen weken, liet de landskampioen nu een steekje vallen. Uit bij degradatiekandidaat Randers FC werd zowaar met 1-0 verloren. Naaste concurrent Odense BK liet de kans om in te lopen niettemin liggen, want in eigen huis struikelden De Stribede (De Gestreepten) met dezelfde cijfers over middenmotor Brøndby IF.

Noorwegen
Aalesunds FK blijft knap de lakens in de Tippeligaen uitdelen. In de West-Noorse derby tegen Viking FK uit Stavanger won de thuisploeg overtuigend met 3-1 en gaat nu aan de leiding met dertien punten uit vijf ontmoetingen. Achtervolgers Tromsø IL en Rosenborg BK staan op respectievelijk één en twee punten afstand. De Noord-Noren hadden thuis geen moeite met debutant FK Haugesund (2-0), terwijl kampioen Rosenborg op bezoek in Skien het plaatselijke Odd Grenland onderuithaalde: 3-1.

IJslandse politici en bankiers krijgen ervanlangs

REYKJAVIK - Zowel voormalige IJslandse politici als bankeigenaren krijgen in een vandaag verschenen rapport over de ineenstorting van de bankwereld in IJsland een fikse draai om de oren.

De onderzoekscommissie van het Althing, het parlement, beschuldigt de vroegere premier Geir H. Haarde, minister van Financiën Árni M. Mathiesen en de minister van Economische Zaken Björgvin G. Sigurdsson van ernstige nalatigheid. Volgens de schrijvers van het rapport negeerde de IJslandse regering waarschuwingen en deed niets om een naderende economische catastrofe tegen te gaan. Bovendien concludeerden ze dat de landsbestuurders veel te veel oog hadden voor het imagoprobleem van financiële bedrijven. In plaats daarvan hadden ze juist het probleem aan moeten pakken dat het banksysteem in IJsland in vergelijking met de economie veel te groot was. Het ruim 2000 pagina's tellende rapport schrijft dat er veel eerder actie had moeten worden ondernomen, in ieder geval niet later dan 2006. In dat geval was de redding van het financiële systeem in de Noord-Atlantische eilandnatie nog mogelijk geweest. Toezicht vanuit de overheid op het reilen en zeilen van bijvoorbeeld een bank als Icesave rammelde aan alle kanten. Door het faillissement van Icesave raakten veel Nederlandse en Britse spaarders hun tegoeden kwijt.

Veeg
IJslandse bankiers krijgen eveneens een forse veeg uit de pan. Jarenlang molken ze als het ware hun eigen firma's uit. Het bleek voor hen kinderlijk eenvoudig om aan centen te komen. Aandeelhouders van de drie grootste banken - Kaupthing, Landsbanki en Glitnir - waren in veel gevallen namelijk ook betrokken bij grote investeringsmaatschappijen. Deze bedrijven leenden geld van de banken teneinde IJslandse ondernemingen verder te laten groeien of zelfs overnames in het buitenland te realiseren. Belangenverstrengeling en het slechte toezicht van bovenaf gingen zodoende hand in hand. Het resultaat van deze monetaire wanprestatie liegt er niet om: IJsland staat thans voor 3,9 miljard euro in het krijt bij de Nederlandse en Britse regeringen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden