dinsdag 26 januari 2010

Duitse ambassadeur IJsland dood in auto-ongeluk

REYKJAVIK - Karl-Ulrich Müller, de Duitse ambassadeur in IJsland, is bij een verkeersongeluk om het leven gekomen.

Afgelopen zaterdag was Müller vanuit Reykjavik vertrokken richting Akureyri in het noorden van de vulkanische eilandnatie. Maandag werd hij als vermist opgegeven en de politie zette direct een zoekactie met helikopters op touw. Het lichaam van de Duitse ambassadeur werd later teruggevonden in zijn auto. Aangenomen wordt dat Müller van de weg afraakte en in de rivier terechtkwam. De politie onderzoekt het ongeluk. Karl-Ulrich Müller was sinds 2007 de eerste diplomaat voor Duitsland in Reykjavik.

Overgang Saab naar Spyker definitief

DETROIT/STOCKHOLM - Saab Spyker Automobiles, zo luidt de nieuwe naam voor de autofabriek die vandaag van eigenaar wisselde. Na uiterst moeizame onderhandelingen verkocht het Amerikaanse General Motors (GM) Saab vandaag dan toch aan de Nederlandse sportautobouwer Spyker Cars.

Gisteren al riepen de Zweedse media om het hardst dat de deal was beklonken. Maar de woordvoerders van beide partijen spraken dergelijke berichten tegen. Nog langdurig zaten vertegenwoordigers van GM en Spyker vandaag om de tafel. "GM, Spyker en de Zweedse regering hebben hard en met veel creativiteit gewerkt voor een deal die een langdurige toekomst voor het merk verzekert", reageert John Smith, vicedirecteur van GM, enthousiast. "Vanaf april kunnen de nieuwe Saab-modellen 9-5 en 9-4x worden geproduceerd. Ze passen perfect voor Amerika." Dit laatste houdt dus in dat Saab Spyker samen zal werken met Saab-handelaren in de Verenigde Staten en auto's aan de Amerikaanse markt zal leveren. Bovendien zullen overal ter wereld Saab-eigenaars hun garantiezekerheid behouden.

'Mannen die vrouwen haten' verovert Gouden Kever

STOCKHOLM - De film Män som hatar kvinnor (Mannen die vrouwen haten) heeft een Guldbagge, Gouden Kever, in de wacht gesleept voor beste Zweedse speelfilm.

Op het Zweedse Guldbaggegala in Stockholm waren het er overeens: 'Mannen die vrouwen haten' was de productie van het jaar. Het gelijknamige boek van de inmiddels overleden schrijver Stieg Larsson stond aan de basis van de over heel Scandinavië razend populaire film. Een maand na de première op 25 februari 2009 waren al 1,8 miljoen mensen de bioscoopkassa's gepasseerd. Ook actrice Noomi Rapace, die een van de hoofdrollen vertolkt, nam een Gouden Kever mee naar huis. Samen met de publieksprijs veroverde 'Mannen die vrouwen haten' derhalve drie Gouden Kevers. De regie van de film was in handen van de succesvolle Deense regisseur Niels Arden Oplev.

George Clooney
Met het Guldbaggegala in volle gang, arriveerde elders in Zweden, in het noordelijk gelegen Östersund, de Amerikaanse acteur George Clooney. De openingsscène van de nieuwe film The American speelt zich af in Singsjön in de provincie Jämtland. Clooney heeft er blijkbaar zin in. Na aankomst op het vliegveld van Östersund grapte hij met de aanwezige pers en gooide met sneeuwballen. De Zweedse media loopt al weken warm voor het bezoek van de Amerikaanse ster.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden