donderdag 1 juli 2010

'Nozem en non' vieren tienjarige Sontbrug

MALMÖ - De Sontbrug vierde vandaag haar tiende verjaardag. Meerdere stoere heren in grote automobielen nodigden daarom een groepje Malmöse madames uit voor een gedenkwaardig ritje over de oeververbinding.

Wie kent de van oorsprong wijlen Nederlandse troubadour Cornelis Vreeswijk nog? Deze geboren IJmuidenaar die als kind met zijn ouders naar Zweden verhuisde en daar furore maakte, scoorde in Nederland in de jaren 70 nog een hit met het liedje De Nozem en de Non. De geslaagde geste van een club Zweedse klassieke-auto-enthousiastelingen vandaag deed heel even denken aan de zangdicht, maar liep voor de betrokkenen gelukkig beter af dan de nozem en de non door Cornelis bezongen. Met acht grote Amerikaanse sleeën werden de dames van 75+ bij hun ouderenresidentie in Malmö opgehaald. In colonne reed het span vervolgens over de brug tussen Denemarken en Zweden om aan de Deense kant eventje te stoppen en met een glas champagne te toosten op het tien jaar jonge bouwwerk.

Finland geeft groen licht bouw nieuwe kerncentrales

HELSINKI - Finland is het volgende land in Noord-Europa dat het gebruik van kernenergie wil uitbreiden. Vandaag stemde het Finse parlement, Eduskunta, voor de bouw van nieuwe reactoren.

Exact twee weken geleden toonden Zweedse volksvertegenwoordigers al hun sympathie voor kernenergie middels een stemming in het parlement te Stockholm. Eerder vandaag namen Finse parlementariërs in hun hoofdstad plaats om over de toekomst van nucleaire stroomopwekking te beslissen. Twee aanvragen voor de nieuwbouw van reactoren kregen de ruime goedkeuring van de Eduskunta, respectievelijk 120 tegen 72 en 121-71. Jyrki Katainen, partijvoorzitter van de liberaalconservatieven (Kansallinen Kokoomus), was een gelukkig man. "Dit besluit is goed voor de concurrentiepositie van Finland en de klimaatdoelstelling. Daarbij komt dat we hierdoor onze afhankelijkheid van Russische energie kunnen verminderen." Maar de Finse milieupartij (Vihreä liitto) toonde zich uiterst ongelukkig met de uitslag, hoewel ze blijft vasthouden aan samenwerking met de regering. Op de publieke tribune brak tijdens het bekendmaken van de uitslag tumult uit. Verscheidene toeschouwers gooiden papiersnippers naar beneden en zongen het Finse volkslied in een aangepaste 'uraanversie'. Buiten de Eduskunta hadden zich honderden demonstranten verzameld teneinde de parlementsleden te bewegen tegen te stemmen. Niettemin kregen ook zij de kous op zijn kop. "Ik ben teleurgesteld. Dit is een belangrijke imagekwestie voor Finland", sprak betoogster Marja Laukkanen. "We hadden een voorbeeld kunnen worden voor wat betreft het energievraagstuk, maar daarentegen kiezen we ervoor om vast te blijven houden aan oude methoden."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden