maandag 19 juli 2010

Huren vakantiehuisje voordeliger dan kopen

GOTENBURG - Al enige tijd van plan om een knus zomerhuis in Zweden aan te schaffen? Mogelijk is huren toch goedkoper, zo blijkt uit een onderzoek door de Noord-Europese bank Skandinaviska Enskilda Banken (SEB).

Vrijetijdswoningen in Zweden zijn in trek en dan niet in de minste plaats bij vakantiegangers uit het buitenland. Maar de prijzen variëren sterk in de verschillende delen van Zweden. Om echter een beeld te krijgen van hoe groot de verschillen kunnen zijn tussen kopen en huren, vergeleek SEB de kosten per jaar voor vier recentelijk verkochte vakantiehuizen met de huur van dezelfde soort optrekjes tijdens het zomerseizoen. Wat bleek? Het onderscheid is groot. "Zelfs wanneer je 's zomers de acht warmste weken neemt, dan nog kom je niet aan alle kosten die er zijn voor het hele jaar door hebben van een zomerhuis", zegt Gunilla Nyström, econome van SEB. Een voorbeeld is een huis in de omgeving van Götene, West-Zweden, dat ruim 152.000 euro kostte. Met een hypotheek van 85 procent, vijf procent rente en vaste kosten van 2100 euro zou de eigenaar op jaarbasis circa 7000 euro voor de woning moeten neertellen. Hetzelfde huis acht weken lang gedurende de zomermaanden huren, zou een kostenpost van 2400 euro met zich meebrengen. Met andere woorden, maar liefst 66 procent goedkoper. Voor een vakantiewoning buiten Norrtälje, even ten noorden van Stockholm, heeft de eigenaar per jaar 5500 euro extra vaste lasten. Een huurder daarentegen zou hier voor ongeveer 3000 euro acht weken kunnen vertoeven.

Stijging
"Alleen dienen we ook rekening te houden met de stijging in waarde van zowel gewone huizen als vakantiewoningen", vertelt Nyström. "Over meerdere jaren ligt die gemiddelde stijging op 3,5 procent per jaar en dat kan op langere termijn een goede deal betekenen, zelfs als dat niet eens het idee achter de koop zou zijn." Maar niet alleen het financiële aspect stuurt een beslissing tot aanschaf. Velen willen in de vakanties en weekenden graag klussen en dat is uiteraard niet zo eenvoudig wanneer je maar een paar weken een huisje huurt. Gunilla Nyström vat dan ook als volgt samen: "Als je van plan bent om 's zomers een aantal weken in een vakantiewoning door te brengen, dan is het absoluut goedkoper om te huren. Maar wanneer het een tweede huis wordt waar je veel vrije tijd, inclusief de weekenden, spendeert, dan kun je koop overwegen."

Balgoochelaars in Finse bagger

HYRYNSALMI - Een week na het Zweeds kampioenschap moerasvoetbal was het afgelopen weekeinde de beurt aan de balgoochelaars voor het WK in de Finse bagger.

Finland is de bakermat van het moerasvoetbal. Tegen het eind van de jaren 90 begonnen sporters en militairen voor de lol met voetballen op een met water doordrenkt speelveld. Met groot succes. In 1998 kwam het allereerste georganiseerde kampioenschap van de grond en twee jaar later kreeg de plaats Hyrynsalmi een heuse wereldbekerstrijd. "We zijn in Finland niet zo goed in het gewone voetbal, maar we zijn wel goed in moeras. Daarom combineren we de twee", vatte Kimmo Kyhala, organisator van het evenement, de Finse ploeterpartijen samen. Bij deze sport hebben de teams ieder vijf spelers, duurt een wedstrijd tweemaal tien minuten, geldt er geen buitenspelregel, mag er doorlopend worden gewisseld, maar moeten de 'moerasballers' de hele partij hetzelfde paar schoenen aanhouden. Behalve in Finland worden toernooien in deze ludieke discipline ook gespeeld in Zweden, IJsland en Groot-Brittannië.

Strijdperk
Op de Finse editie van dit jaar verschenen maar liefst meer dan 300 teams uit acht verschillende landen in het strijdperk. In totaal werden bijna 700 wedstrijden afgewerkt. Niettemin is vooral plezier de hoofdmoot van het WK. "In een dergelijk toernooi is alles mogelijk. Je kunt je best doen en lol hebben. Ik vind dit het leukste toernooi van de wereld", zegt Ivan Fernandes Kanalehas van de Spaanse ploeg Toros Rojos (Rode Stieren). Maar daar waar hun duurbetaalde landgenoten in Zuid-Afrika eerder deze maand de show stalen, daar waren de Spanjaarden hier nog ver verwijderd van een wereldkampioenschap. In Hyrynsalmi waren de Finnen - net zoals organisator Kimmo Kyhala al had uitgelegd - de sterksten. Het team Mestaruus hield de bokaal in eigen land.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden