zondag 12 september 2010

IJslandse ex-ministers riskeren strafvervolging

REYKJAVIK - Geir Haarde, de vorige premier van IJsland, en drie van zijn ministers dienen zich voor de rechter te verantwoorden voor hun rol in de economische crisis. Dat voorstel doet een parlementaire commissie.

Haarde en de drie voormalige ministers van Buitenlandse Zaken, Financiële Zaken en Economische Zaken - respectievelijk Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, Árni Mathiesen en Björgvin Sigurdsson - hebben zich schuldig gemaakt aan 'ernstige nalatigheid' die in 2008 tot de ineenstorting van de drie grootste banken van IJsland leidde. Ze behoren daarom strafrechtelijk worden vervolgd, zo luidt de aanbeveling van de commissie die de rol van de IJslandse regering tijdens de economische crisis is nagegaan. Niettemin blijkt de commissie verdeeld te zijn. Slechts vijf van de negen leden steunden het rapport dat vandaag werd gepresenteerd. Twee andere leden wilden Sigurdsson het voordeel van de twijfel geven, terwijl de twee overigen geen enkele aanklacht wensten te adviseren. Morgen start een debat in de IJslandse volksvertegenwoordiging, Althing, en wordt er besloten of de oud-bewindslieden zich moeten verantwoorden voor de Landsdómur. Deze speciale rechtbank werd in 1905 opgericht teneinde kabinetsleden die van misdaad worden verdacht te berechten. Mocht de Althing akkoord gaan, dan wordt er geschiedenis geschreven. Voor het eerst in de IJslandse historie neemt de Landsdómur dan een zaak onder handen. Door de economische malaise in IJsland raakten onder meer Nederlandse en Britse spaarders hun spaartegoeden kwijt in het beruchte Icesave-schandaal.

Explosie Deens hotel mogelijk terreuraanslag

KOPENHAGEN - De explosie die afgelopen vrijdag een hotel in het centrum van Kopenhagen trof, kan heel goed een terroristische aanslag zijn geweest.

Kort na de ontploffing in hotel Jørgensen arresteerde de Deense politie in een nabijgelegen park een man met lichte verwondingen in zijn gezicht en aan zijn armen. Desondanks wil een politiewoordvoerder niet bevestigen of de arrestant van plan was een terreuraanslag te plegen. Wel zijn er filmbeelden van de bewakingscamera's uit het hotel vrijgegeven. Hierop valt de man, met pet en zonnebril, te zien terwijl hij bijna 40 minuten lang binnen in een van de toiletten van het hotel is. Vervolgens spoedt hij zich naar buiten en rent door een deur om kort hierna weer ijlings terug te keren, alsof hij zojuist heeft ontdekt verkeerd te zitten. Wat de politie eveneens over hem weet, is dat hij vloeiend Frans spreekt en dat hij identiteitsbewijzen van drie verschillende Europese landen bij zich had. In zijn bagage werden voorts een pistool met munitie en een busticket voor België met vertrek op vrijdagmiddag gevonden. Gisteren werd de man in voorlopige hechtenis genomen, verdacht van poging tot het verwonden van anderen, een misdaad die kan resulteren tot een levenslange gevangenisstraf. De verdachte zelf ontkent. Tevens liet de Deense inlichtingen- en veiligheidsdienst, PET, weten de nationale terreurbeveiliging te verscherpen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden