woensdag 20 januari 2010

Datering Dode Zee-rollen nabij door Deense bijdrage

ODENSE - Voor het eerst in ruim 50 jaar tijd ligt de weg open voor de datering van de zogeheten Dode Zee-rollen. Prominent werk door onder anderen een Deense scheikundige resulteerde in deze wetenschappelijke opsteker.

Tussen eind jaren 40 tot en met midden jaren 50 werden in 11 verschillende grotten aan de noordwestkust van de Dode Zee grote hoeveelheden handgeschreven documenten gevonden. De rollen bevatten teksten in het Aramees, Hebreeuws en Grieks. Vermoedelijk stammen ze uit de periode 250 v. Chr. tot 50 n. Chr. en hebben een onschatbare waarde. Deze teksten zijn namelijk een van de zeldzame, eigentijdse bronnen die iets vertellen over het joodse leven van 2000 jaar geleden. Lang stoeiden wetenschappers met het bepalen van de ouderdom van de rollen. Om de tekst leesbaar te krijgen, hadden eerdere onderzoekers plantaardige olie gebruikt en over de perkamenten uitgesmeerd. Het vet maakte het maken van een goede datering er echter niet gemakkelijker op.

Splinternieuw
Maar het werk van een team onder leiding van de Deense chemicus Kaare Lund Rasmussen, die is verbonden aan Syddansk Universitet in Odense, heeft die kwestie nu zo goed als opgelost. Met deze splinternieuw ontwikkelde methode kan de olie worden verwijderd zonder de delicate perkamenten aan te tasten. Daarmee is het voor het eerst mogelijk om de ouderdom van de rollen op slechts 25 jaar nauwkeurig vast te stellen. Ruim 10 jaar lang werkten Rasmussen en zijn collega's aan de techniek. Waarschijnlijk is de volgende stap in het proces nu de beëindiging van de touwtrekkerij tussen Israël en Jordanië, aangezien beide landen aanspraak maken op de antieke documenten.

Zweedse hulporganisatie op Facebook blijkt necrofielenclub

GOTENBURG - Het zag er allemaal zo nobel uit. Een hulporganisatie voor Haïti in Zweden bood via Facebook een lidmaatschap aan voor omgerekend 15 eurocent. Nu blijkt achter de actie echter een necrofielenvereniging schuil te gaan.

Met afschuw reageren Zweedse media op het schandaal. Meer dan 200.000 goedwillende Zweden hadden zich op het internetforum Facebook bij de groep 2 kr per medlem till jordbävningsoffren i Haïti (2 kroon per lid voor de aardbevingsslachtoffers in Haïti) aangemeld. Daarmee dachten ze de zwaar getroffen eilandnatie een handje te helpen. In werkelijkheid steunden ze de lugubere plannen van een Zweedse necrofielenclub die met het geld lijken uit Haïti wil laten overvliegen om er seks mee te hebben. Het wordt op Facebook steeds gebruikelijker om een groep te starten die veel leden trekt, maar waar vervolgens de naam van wordt veranderd. In heel wat gevallen is het slechts om te provoceren of om bezoekers naar een andere website te lokken.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden