donderdag 25 maart 2010

Hoofdinspecteur krijgt strafpunt na snelheidsovertreding

HORSENS - Ook als hardrijdende politiechef kom je in Denemarken niet onder de sterke arm der wet uit. Zo ervoer een hoofdinspecteur in de stad Horsens.

Op een weg waar 90 kilometer per uur de maximumsnelheid bedraagt, reed Jørgen Abrahamsen, hoofdinspecteur van de politie in Zuidoost-Jutland, 120 kilometer per uur. Ironisch genoeg was hij precies op dat moment in zijn eigen auto op weg naar het bureau toen collega's hem naar de kant dirigeerden. Daar kreeg de onfortuinelijke diender een prent van 1000 kronen (circa 135 euro) uitgeschreven en een punt aftrek op zijn rijbewijs. In Denemarken geldt net al in Nederland het puntenrijbewijs, zelfs voor ervaren automobilisten. De Denen kennen dit systeem onder de naam klippekort, wat knipkaart betekent. Wanneer een autobestuurder binnen drie jaar drie overtredingen maakt, raakt hij of zij het roze papiertje kwijt. Abrahamsens woordvoerster Ulla Kaspersen kon zich dan ook alleen maar verontschuldigen voor de zware rechtervoet van haar baas: "De hoofdinspecteur heeft uiteraard veel spijt van het overtreden van de maximumsnelheid..."

Nieuwe stakingen in Finse havens

HELSINKI - Vanochtend is in de Finse havens opnieuw het werk neergelegd. Dit keer zijn stuwadoors boos omdat hun werkgevers tijdens de recente havenstaking arbeidskracht inhuurden.

Zeker 750 havenarbeiders in Kotka, aan de zuidoostkust van Finland, verlieten vanmorgen vroeg uit protest hun werkplek. In de zuidwestelijke provincie Varsinais-Suomi gaat het om 150 stuwadoors. Ook in de hoofdstad Helsinki wordt gestaakt. De havenbedrijven zijn woedend: "Het inhuren van arbeidskracht door de werkgevers was volledig legaal. Toch heeft de AKT (Finse transportvakbond, red.) nu gereageerd met illegale maatregelen", verklaart directeur Juha Mutru. Maar de AKT beweert op haar beurt dat ze niets afwist van de plotselinge werkonderbreking. Wel zegt de vakbond begrip te hebben voor de frustratie onder de havenarbeiders. De staking is nieuwe klap in het gezicht van de Finse economie. Volgens Mutru kost dit een haven circa 400.000 euro op een dag.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden