zaterdag 16 januari 2010

Nochalanche bij vullen gasfles kost man been

GOTENBURG - Vader en zoon wilden hun eigen gasfles bijvullen op een tankstation. Het resultaat was een krachtige explosie waarbij de jongste van het duo uit Letland zijn onderbeen verloor.

De twee Letten reden in een vrachtwagen met Nederlands kenteken en stopten bij een benzinestation - bizar genoeg aan de Kruthusgatan ofwel Kruithuisstraat - in Gotenburg. Aan de LPG-pomp wilden ze een gasfles voor een mobiele keuken vullen. Een levensgevaarlijke klus die onmiddellijk werd afgestraft. De gasfles ontplofte en kostte de 24-jarige zoon een onderbeen en zijn 49-jarige vader een vinger. "Er is niets mis met de LPG-pomp", vertelt Bo Ramberg, directeur van Fordonsgas, het bedrijf dat het tankstation runt. "De druk in het systeem is 200 bar, terwijl een gasfles maar 21 bar aankan. Een explosie is dan een logisch gevolg." Normaal gesproken kunnen losse gasflessen helemaal niet aan de pomp worden gevuld. Behalve dat er in meerdere talen wordt gewaarschuwd voor het gevaar is het onmogelijk om pomp en fles aan elkaar te koppelen. Mogelijk gebruikte het tweetal zelfgemaakte gasfittingen teneinde toch aan de slag te kunnen.

IJslandse president neemt prijs India in ontvangst

DELHI/REYKJAVIK - Terwijl de financiële chaos in eigen land compleet is, reisde de IJslandse president Grimsson deze week doodleuk naar India teneinde een aardige geldprijs in ontvangst te nemen.

Ólafur Ragnar Grimsson bakt momenteel wel hele zoete broodjes. De afgelopen weken was het IJslandse staatshoofd veelvuldig in het nieuws vanwege zijn verzet tegen het akkoord over de terugbetalingen na het Icesave-faillissement. Met zijn veto kreeg hij niet alleen Groot-Brittannië en Nederland, die nog altijd op geld wachten, over zich heen. Ook het IJslandse parlement, Althing, kon met de president niet meer door een deur. Dus vloog Grimsson eerder deze week naar India om daar - ironisch genoeg - de zogeheten Jawaharlal Nehru Award for International Understanding op te strijken. De prijs is weggelegd voor, zoals het heet, 'personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de bevordering van internationaal begrip, goede wil en vriendschap tussen volkeren'. Grimsson krijgt tevens een aardig zakcentje van bijna 40.000 euro mee. Met het geld wil de president het voor meer Indiase studenten mogelijk maken om in IJsland te studeren.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden