vrijdag 6 augustus 2010

Noors dorp op de bres voor telefooncel

ROAN - Ondanks de populariteit van de mobiele telefoon willen de bewoners van het Noorse kustdorpje Bessaker hun enig overgebleven telefooncel echt niet kwijt.

"Er kwamen hier een tijdje geleden mensen om de telefooncel op te halen, maar daar heb ik toen stop voor gezet", vertelt Inge Monkan die zich inzet om de rode kwebbelcabine voor Bessaker - een klein dorp in de gemeente Roan - te behouden. "Ik ben dol op alles wat oud is en dus moet die telefooncel hier blijven staan. Momenteel is er nog geen protestactie aan de gang, maar die kan snel komen wanneer ze nog steeds van plan zijn om hem mee te nemen." Telefoonmaatschappij Telenor laat weten dat het vaststaat dat de telefooncel van Bessaker verdwijnt. Ze geven echter ook toe dat ze daarop verscheidene reacties hebben ontvangen. Hoofdingenieur Tor Sigvart Spigseth zegt dat het bedrijf openstaat voor een gesprek met degenen die de telefooncel voor het dorp willen behouden. "Wij geven noch telefooncellen weg noch verkopen wij ze. Maar er bestaan voorbeelden dat ze in relatie tot speciale gebouwen of musea mogen blijven staan. We behandelen ieder geval afzonderlijk." Hij voegt toe dat de betreffende telefooncel weinig wordt gebruikt en dat onderhoud en exploitatie uiteraard ook geld kosten.

Historische
Telenor ontvangt overigens veel vragen over de historische rode telfooncabines die al in de jaren 30 in gebruik werden genomen. "Meerdere malen per week krijgen we vragen of telefooncellen kunnen worden overgenomen", zegt Sigvart Spigseth. In 2007 verwierven 100 rode telefooncellen in Noorwegen trouwens een beschermde status. "Voor zover ik weet, is de telefooncel in Bessaker de enige in Fosen (regio in Midden-Noorwegen, red.)", vertelt Monkan. "We hebben nu de namen gekregen van iemand bij Telenor en iemand van de beschermingsinstantie. Na de vakantie zullen we contact met ze opnemen teneinde onze telefooncel te redden."

Finse minister: "Zweden discrimineert studenten"

HELSINKI - Henna Virkkunen, de Finse minister van onderwijs, klaagt Zweedse hogescholen aan voor oneerlijke praktijken bij het toelatingsproces voor buitenlandse studenten.

Volgens Virkkunen discrimineert Zweden Finse studenten en overtreedt daarmee een overeenkomst tussen de Noord-Europese landen. De positie van Finse studenten in het toelatingsproces is verslechterd, aangezien zij en andere buitenlandse studenten nu een eigen quotum hebben gekregen. Eerder concurreerden Zweedse en buitenlandse kandidaten voor dezelfde studieplaatsen, maar nu wordt iedereen opgedeeld in verhouding tot het aantal geïnteresseerden in iedere groep. De Finse bewindsvrouwe gelooft dat Zweden met deze hervorming het grote aantal studenten uit andere landen wil verminderen door meer plaatsen aan eigen studenten te geven. "Deze nieuwe regels zijn van invloed op honderden Finse studenten", zegt Matias Åberg, voorzitter van de Finse studentenvereniging in Stockholm. "Ik vrees dat het aantal kandidaten uit Finland voor plaatsen aan Zweedse hogescholen door de nieuwe directieven extreem zal kelderen."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden