maandag 5 juli 2010

Oorlogsveteranen Noorwegen furieus over zorgregels

OSLO - Honderden voormalige Noorse militairen demonstreerden vandaag in Oslo tegen de veteraanpolitiek van de regering Stoltenberg.

"Hier zitten hele sterke gevoelens in", sprak 79-jarige Halldor Hoftun, oudgediende van de Verenigde Naties (VN) en overhandigde tezamen met een 60-tal andere oorlogsveteranen zijn medailles aan een vertegenwoordiger van de Noorse regering. "Dit doe ik vanwege de behandeling die we hebben moeten doorstaan. Velen hebben nog steeds lichamelijke en geestelijke problemen." Hoftun behoort tot de groep oudere veteranen die volgens nieuwe directieven helemaal geen recht heeft op medische hulp. De bijna 200 oud-strijders verzamelden zich buiten het Noorse parlement, het Storting, met de leus: 'Dezelfde compensatie voor dezelfde wonden.' Het broeit aanzienlijk onder oorlogsveteranen in Noorwegen. De vroegere soldaten ergeren zich aan de verschillende regels die gelden voor verwondingen, welke respectievelijk voor dan wel na 1 januari van dit jaar tijdens stationering in het buitenland zijn ontstaan. Veteranen die voor de jaarwisseling gewond raakten, hebben niet dezelfde rechten op medische behandeling. Degenen die voor 1978 in dienst waren, krijgen zelfs helemaal geen hulp. Onder hen die slechtere zorg hebben gekregen, bevindt zich de 33-jarige UNIFIL-veteraan Lars Lundeker. Als negentienjarige was hij actief voor de VN in Libanon, maar heeft zich nog altijd niet kunnen aanpassen aan het normale leven en heeft continu psychische zorg nodig.

Eisen
Jan William Steen, woordvoerder van de veteranen, uitte tijdens de protestactie verscheidene eisen aan het adres van de landsbestuurders in Oslo. De oud-strijders willen onder meer dat de onderzoekstijd wordt verkort en dat de regels worden gewijzigd. Daardoor moeten de veteranen onder dezelfde voorwaarden zorg krijgen, los van wanneer ze eigenlijk hun verwondingen opliepen. Sverre Myrli, lid van het Storting, nam in opdracht van het kabinet in totaal 67 medailles in ontvangst. Hij beloofde dat de regering de regels opnieuw zal bekijken. Al eerder bekritiseerden Noorse en Deense oud-militairen hun regeringen vanwege diens gebrekkige interesse voor het veteranenvraagstuk. Ook in Denemarken hebben oorlogsveteranen gedreigd met het inleveren van hun onderscheidingen.

Zweedse studie: verband tussen stress en dementie

GOTENBURG - Mensen op middelbare leeftijd die zich vaak gestrest voelen, hebben een grotere kans om later in hun leven dementie, met name alzheimer, te ontwikkelen. Dit hebben onderzoekers aan de universiteit van Gotenburg ontdekt.

Ondanks de opmerkelijke conclusie blijft het onduidelijk of het de stress zelf is die het risico vergroot, bijvoorbeeld door middel van invloed op hormonen en hart- en bloedvaten, of dat er een gemeenschappelijke factor bestaat achter de gevoeligheid voor zowel stress als dementie. Aan de studie, die de onderzoekers in het medisch wetenschappelijke tijdschrift Brain presenteren, hebben 1462 vrouwen als proefpersoon meegewerkt. Toen het onderzoek aan het einde van de jaren 60 begon, waren zij tussen de 38 en 60 jaar oud. Driemaal tijdens de 35 jaar dat de studie duurde, kregen ze vragen over psychologische stress. Bij in totaal 161 vrouwen openbaarde dementie zich en het risico was meer dan dubbel zo groot bij degenen die tijdens het onderzoek hadden opgegeven gestrest te zijn. Ook al zijn deze resultaten opzienbarend toch benadrukken de wetenschappers dat er meer studie nodig is teneinde het verband te bevestigen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden