woensdag 24 maart 2010

Astrid Lindgrenprijs voor Kitty Crowther

VIMMERBY - De Belgische schrijfster en illustratrice Kitty Crowther heeft de Astrid Lindgrenprijs, de belangrijkste kinderboekenprijs ter wereld, gewonnen.

"Dit voelt geweldig. Ik ben er alleen niet zeker van of ik weet wat er gebeurd is, ik voel me zo trots", luidde haar eerste reactie. De Belgische werd in 1970 geboren uit een Britse vader en Zweedse moeder. Ze is slechthorend, iets wat ook haar manier van boeken schrijven heeft beïnvloed. "Ik geloof dat ik op een verschillende wijze zie en hoor vergeleken met andere mensen. Je kunt zeggen dat ik een soort van vreemdeling ben. Ik ben niet geheel Zweeds, niet geheel Brits en niet geheel Belgisch." De Astrid Lindgrenprijs - in het leven geroepen ter ere van de wereldbefaamde Zweedse schrijfster - wordt sinds 2003 uitgereikt. Bij deze onderscheiding kan de winnaar 5 miljoen Zweedse kronen (ruim 500.000 euro) tegemoet zien.

Lovend
De jury drukte zich lovend uit over het werk van de schrijfster c.q. illustratrice: 'Kitty Crowther is de meesteres van de lijn, maar ook van de sfeer. Ze beheerst, verandert en vernieuwt het verhaal in het prentenboek. In haar wereld staat de deur tussen fantasie en werkelijkheid wagenwijd open. De aanhef is voorzichtig en persoonlijk, maar de inwerkingen zijn sterk en met haar diepe inleving met degenen die het moeilijk hebben, toont ze de manieren waarop zwakte kan worden omgezet in kracht. Humanisme en mededogen dringen door en komen in haar kunstenaarschap samen.'

Drie doden bij ongeluk goederentrein Oslo

OSLO - Bij een ongeluk met een goederentrein in Oslo zijn vanmiddag drie personen om het leven gekomen.

Zestien wagons raakten los van een goederentransport en raasden met grote snelheid richting de haven van de Noorse hoofdstad waar ze een opslaggebouw ramden. Het gebouw stortte in en meerdere wagons raakten te water. In totaal had dit deel van het goederentransport ongecontroleerd een afstand van acht kilometer - vanaf een terminal in het oosten van Oslo - afgelegd. Volgens een woordvoerster van de Noorse spoorwegbeheerder, Jernbaneverket, wordt er op het ogenblik onderzocht wat voor soort waarschuwing werd rondgestuurd nadat de wagons los waren geraakt. Behalve de drie doden vielen er ook vier gewonden en wordt een persoon nog steeds vermist.

Noren kopen Zweden op

OSLO - De financiële crisis heeft hard toegeslagen in het Zweedse bedrijfsleven. Maar daar waar de een zijn dood, de ander zijn brood betekent, staan de Noren klaar om ondernemingen in hun buurland over te nemen.

Noorwegen passeerde Groot-Brittannië vorig jaar als het Europese land dat de meeste Zweedse bedrijven opkoopt. Eén van de grote acteurs op dat toneel is de Noorse miljardair Peter Stordalen. Zijn hotelketen Choice nam het Zweedse Nordic Hotels over dat daarmee aan de andere kant van het Scandinavisch Hoogland mee ging in de statistieken over Noorse bedrijfsaankopen. Ironisch genoeg is het een Zweedse bedrijfsmakelaar, Anecta Företagsförmedling, die tezamen met het Britse Translink International statistieken aanlegde over de verkoop van ondernemingen tussen verschillende landen: de Anecta Merger Index (AMI). Alle verkopen van beursgenoteerde reuzen tot aan middelgrote, niet-beursgaande maatschappijen staan op deze lijst. "De Noorse economie zit al tijden stevig in het zadel en met name de sterke Noorse kroon heeft ertoe bijgedragen dat investeringen goedkoper zijn", zegt Anecta-directeur Lars af Ekensta. "We zien dat de gemiddelde waarde van de opgekochte bedrijven vorig jaar met ten minste 35 procent is gedaald. De interesse voor het overnemen van bedrijven is dan ook zeker de laatste maanden gestegen. Er zijn meer ondernemingen die jacht maken op het doen van overnames. In deze markt zit geld. Zelfs banken staan open om nieuwe financieringen te bespreken."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden