dinsdag 6 april 2010

Ondernemer verdonkeremaande geld uit Iran

UMEÅ - Een Iraanse ondernemer uit het Zweedse Umeå wordt ervan verdacht sancties van de Verenigde Naties te hebben overtreden. Hij sluisde grote sommen geld uit Iran door naar bedrijven over de gehele wereld.

"Twee jaar lang zijn vijf miljard kronen (ruim 500 miljoen euro, red.) uit Iran op de bankrekening van de man binnengekomen", vertelt Björn Rosenlöf van de Zweedse FIOD, Ekobrottsmyndigheten. "Vervolgens werd evenveel naar andere rekeningen rondom in de wereld overgeboekt terwijl daarover niets is verantwoord." De betreffende bedrijven zouden op hun beurt verboden producten naar Iran hebben geëxporteerd. Het is goed mogelijk dat het hierbij gaat om onderdelen voor het omstreden kernwapenprogramma van het land. Rosenlöf: "Dit is een zware overtreding van de boekhoudwet en kan meerdere jaren gevangenisstraf opleveren." De Zweedse justitie is nu een onderzoek naar de handel en wandel van de man gestart, maar rept verder geen woord over de verdenkingen. Donderdag begint de rechtszaak tegen de ondernemer die overigens ontkend iets misdaan te hebben. Volgens hem heeft hij slechts kleine Iraanse bedrijven geholpen met het kopen en verkopen van waren in het buitenland.

Shell wil weg uit Finland

HELSINKI - Royal Dutch Shell biedt haar zaak in Finland te koop aan. De Nederlands-Britse oliemaatschappij wil zich concentreren op minder, maar wel grotere markten.

Volgens Tony Patterson, directeur voor Shell in Noord-Europa, kan de verkoop in Finland veel investeerders lokken. De Finse dochteronderneming van Shell importeert, produceert en regelt de marketing voor brandstof en heeft vandaag de dag dertien procent van de markt in handen. Shell bezit 325 service- en benzinestations in Finland met een personeelsbestand van ruim 300. Het bedrijf had in 2008 een omzet van 934 miljoen euro, een groei van 15,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Shell is ook van plan om haar werkzaamheden in onder meer Zweden, Groot-Brittannië, Duitsland en Afrika te verkopen. Maar de maatschappij wil wel op de Deense en Noorse markten actief blijven. Als onderdeel van de nieuwe strategie wil Shell vijftien procent van haar raffinaderijen en 35 procent van het internationale verkoopnetwerk van de hand doen. Overigens heeft Shell geen raffinaderijen in Scandinavië.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden