donderdag 12 augustus 2010

Nieuw Zweeds papier kersvers wapen tegen geldvervalsing

STOCKHOLM - Onderzoekers van de Koninklijke Technische Hogeschool (KTH) in Stockholm zijn de eersten ter wereld die het is gelukt om papier te ontwerpen waarmee het onmogelijk moet worden om bankbiljetten te vervalsen.

Dit zogeheten magnetische nanopapier is enorm sterk in vergelijking met gewoon papier en zou voor een hele reeks doeleinden gebruikt kunnen worden. "Ja, de twee voornaamste gebieden voor toepassing die we bespreken, zijn voor het verhinderen van documentvervalsing, zoals bankbiljetten, waar magnetische handtekeningen kunnen worden gemaakt. Ook voor filters is de applicatie interessant. Een gewoon oliefilter van een auto bijvoorbeeld wordt gebruikt om olie op metaaldeeltjes te zuiveren en met dit papier kunnen we hele fijne deeltjes filteren", zegt Lars Berglund, professor houtwetenschap aan KTH. De onderzoekers geloven ook dat de nieuwe techniek de mogelijkheid kan bieden om minder traditionele houtproducten binnen de Zweedse bosbouw te ontwikkelen, zodat het bedrijfsleven in Zweden in de toekomst kan blijven concurreren. "Inderdaad, want het probleem voor de Zweedse bosbouw is dat de eucalyptus die in Zuid-Amerika en Azië wordt geproduceerd zoveel goedkoper is, zodat wij voor de toekomst meer op hoogontwikkelde technische producten in moeten zetten", vervolgt Berglund. "Daarnaast kunnen we heel veel leren van dit type onderzoek voor het doorvoeren van een dergelijke productontwikkeling."

Veel Finnen willen geen buitenlanders in vrije natuur

HELSINKI - Eenvijfde van de Finnen wil het zogenaamde allemansrecht begrenzen zodat dit privilege om vrij in de natuur te verblijven alleen nog maar voor Finse burgers geldt. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de krant Keskisuomalainen.

Het allemansrecht bestaat op Denemarken na in heel Noord-Europa. Deze unieke regeling gunt iedereen de mogelijkheid te genieten van de vrije natuur op zowel openbaar terrein als particuliere grond. Onder bepaalde voorwaarde mag er zelfs vrij worden gekampeerd. In het opinieonderzoek door het Finse dagblad lieten vooral inwoners van de stad Oulu als de regio Lapland zich uit voor een allemansrecht dat louter geldt voor Finnen. Volgens de krant kunnen de resultaten van de enquête wellicht zijn beïnvloed door de aanwezigheid van buitenlandse bessenplukkers die in het noorden van Finland werken. Niettemin wil Eki Karlsson, hoofd van recreatievereniging Suomen Latu, niets weten van een inperking van dit Scandinavische voorrecht. "Zulke beperkingen kunnen op geen enkele wijze worden gecontroleerd. Bovendien kan het ten koste gaan van het Finse toerisme."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden