zaterdag 2 januari 2010

Zweden opent omstreden jacht op wolven

GOTENBURG - Zweedse dierenbeschermers zijn boos. Voor het eerst in 45 jaar heeft de overheid namelijk haar goedkeuring voor een beperkte wolvenjacht gegeven.

In vijf provincies ging vandaag het licht op groen voor het afschieten van in totaal 27 wolven. De voortdurende bedreiging voor kuddes schapen wordt aangevoerd als reden. Maar dierenorganisaties zijn uiterst kritisch. "Wij vinden het veel te vroeg dat er nu al wordt gejaagd", zegt Krister Persson, voorzitter van de Zweedse Roofdierenvereniging. "Onze opdracht is juist om te zorgen voor een voldoende aanwas van wolven zodat ze ook op langere termijn overleven."

De vereniging meent bovendien dat de jacht in strijd is met de EU-wet voor natuurbescherming en stapt daarom naar het Europese Hof. Persson: "Het aantal wolven hier is eveneens te klein om jacht te rechtvaardigen. Er zijn twintig landen in Europa die meer wolven tellen dan Zweden. Wij hebben er maar net over de 200."

Geen twijfel
Voor de Zweedse Jagersbond daarentegen bestaat er geen twijfel over de noodzaak voor de jacht. "Wetenschappers hebben het aantal wolven dat mag worden geschoten vastgesteld en er is daarom geen risico dat hun voortbestaan in gevaar komt", verklaart preses Torsten Mörner.

"Wolven doden tamme dieren zoals honden, paarden, rendieren en schapen. Ze doden tevens jachthonden en dat beïnvloedt ook de mens. De jacht heeft geen negatieve gevolgen voor de wolvenroedels. Die worden er genetisch gezien juist beter van doordat andere wolven, bijvoorbeeld uit Rusland, zich bij de bestaande groepen aansluiten."

Joona Toivio van AZ naar Djurgårdens IF

ALKMAAR/STOCKHOLM - Jeugdinternational Joona Toivio (21) verruilt AZ voor de Zweedse voetbalclub Djurgårdens IF.

De Finse verdediger speelde de laatste anderhalf jaar op huurbasis bij Stormvogels Telstar in de Eerste Divisie en kwam daar tot 51 wedstrijden. Afgelopen zomer verlengde Toivio zijn contract met AZ nog tot medio 2012. In de Zweedse hoofdstad Stockholm zal hij vier seizoenen het zwartblauwe tenue van Djurgården dragen.

Moordaanslag Deense cartoonist mislukt

VIBY - Een Somaliër heeft gisteravond getracht Kurt Westergaard om het leven te brengen. De Deense tekenaar wordt in moslimkringen gehaat vanwege zijn Mohammed-cartoon.

Bewapend met een mes en bijl trachtte de man van Somalische komaf het huis van Westergaard in Viby bij Århus binnen te dringen. De cartoonist alarmeerde direct de politie die snel ter plaatse was. Daarop keerde de man zich tegen de agenten, hij sloeg een ruit in van de patrouilleauto en viel andere te hulp gekomen politiemensen aan. Een agent schoot hem vervolgens in zijn arm en been.

De Deense inlichtingendienst PET beschouwt de aanval als een terroristische aanslag. Zo heeft de dader nauwe betrekkingen met de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab en met leiders van de Afrikaanse tak van Al-Quaida. Zelf is de man woonachtig in Denemarken.

Kurt Westergaard publiceerde in de herfst van 2005 de Mohammed-cartoon voor de krant Jyllands-Posten. Op de tekening staat de voornaamste islamitische profeet afgebeeld met een bom in zijn tulband. De publicatie wekte over de gehele wereld de woede van moslims en in diverse landen werden Deense ambassades aangevallen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden