maandag 18 januari 2010

Onverwachte staking Fins luchthavenpersoneel

HELSINKI - Vanavond legde het grootste deel van het personeel in terminal 1 van luchthaven Helsinki-Vantaa onverwacht het werk neer. De staking heeft vooral invloed op vluchten door Blue1, SAS en Lufthansa.

Eerder deze avond stopte tweederde deel van de werknemers van de bagageafhandeling met werken en verliet het gebouw. Voor het personeel valt het moeilijk te verteren dat er externe arbeidskrachten worden ingezet, maar volgens werkgever ISS Aviations worden mensen van buiten alleen ingehuurd tijdens drukke perioden of wanneer er een griepepidemie heerst. De staking was voor het bedrijf dan ook een grote verrassing. Volgens een woordvoerder gelden hiervoor namelijk afspraken die zijn gemaakt met de vakbond voor luchtvaartpersoneel. Maar de vakbond klaagt op haar beurt dat de werknemers te lange diensten draaien. Mogelijk resulteert de staking in vertragingen van vluchten en extra wachttijd bij de bagagebanden. Naar verwachting pakken de bagagemedewerkers morgen de draad weer op.

Psychologische oorlog raast tussen Noorwegen en Zweden

GOTENBURG - Vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen woedt er tussen Noorwegen en Zweden een psychologische oorlog. "Soms groei je door anderen neer te drukken."

Nog voordat er maar een schaats op het ijs van Vancouver is gezet, is de plaaggeest al uit de fles. In een filmpje dat onlangs op YouTube werd gezet, maakte de Noorse ski-equipe korte metten met de Zweedse winteratleten. De Noren zingen namelijk op denigrerende wijze over hun naaste buren. Op hun beurt pakken de Zweden vanavond Noorwegen terug. En dan niet alleen 's lands Olympische sporters. Nee, ook Alexander Rybak, winnaar van Songfestival 2009, en tv-presentator Fredrik Skavlan - nota bene een graag geziene gast op de Zweedse buis - krijgen ervanlangs tijdens het jaarlijkse sportgala op de Zweedse televisie.

Handschoen
"De handschoen is ons toegeworpen en wij zullen bovenop Noorwegen springen", legt gala-directeur Stephan Rimér uit. "Je kunt zeggen dat we het zat zijn." Eveneens zanger Magnus Uggla komt met een speciaal lied uit de verf. Zo drijft hij vanavond de spot met diverse bekende Noren en noemt hij het Noorse volk 'een stelletje vervloekte boeven'. Gala-presentator Peter Settman onderschrijft het treiteroffensief jegens het buurland. Lachend zegt hij: "De Noren hebben ons als natie beetgenomen, we kunnen nu niet stil blijven zitten. Soms groei je juist door anderen neer te drukken. Op de Olympische Spelen is het belangrijk dat we medailles pakken, maar het allerbelangrijkste is dat we Noorwegen verslaan..."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden