woensdag 6 januari 2010

Heerenveen ziet Zweed komen en... Zweed gaan

HEERENVEEN/STOCKHOLM/STAVANGER - SC Heerenveen heeft zich vandaag versterkt met de Zweedse middenvelder Philip Haglund. Tegelijkertijd meldt de Friese voetbalclub dat aanvaller Patrik Ingelsten - eveneens Zweeds - vertrekt.

De 22-jarige Haglund is afkomstig van Brommapojkarna IF uit Stockholm en tekende een verbintenis voor 4,5 jaar. Toch is de overgang nog niet helemaal rond, aangezien Heerenveen en Brommapojkarna nog geen overstemming hebben bereikt over de transfersom. Haglund, die tevens ingezet kan worden in het centrum van de verdediging, scoorde tijdens de afgelopen voetbalcompetitie in Zweden zeven maal. Door de supporters van Brommapojkarna werd hij verkozen tot voetballer van het jaar. In december werd hij voor het eerst voor de Zweedse nationale equipe opgeroepen.

Ingelsten
Niettemin ziet Heerenveen ook een Zweedse speler afscheid nemen. Patrik Ingelsten was amper een jaar in dienst bij de Friezen, maar gaat nu zijn geluk beproeven bij Viking FK in het Noorse Stavanger. De bijna 28-jarige aanvaller is voor de Noren de beoogde spil van de voorhoede. Voor hij uitkwam voor Heerenveen was Ingelsten actief in zijn geboorteland bij Kalmar FF.

Noord-Europa zucht onder streng winterweer



GOTENBURG - Koning Winter regeert met ijzeren hand in Scandinavië. Afgelopen nacht verdween de Noord-Europese regio onder een witte deken van sneeuw en vielen er in diverse plaatsen kouderecords te noteren.

Denemarken kreeg een reusachtige hoeveelheid sneeuw te verwerken. Op sommige plekken in Noord- en West-Jutland werden sneeuwhoogten van wel 40 tot 50 centimeter gemeten. Vele scholen en kinderdagverblijven zijn hier voor de rest van de dag gesloten. De hulpdiensten hebben hun handen vol. Gedurende de afgelopen 24 uur deden maar liefst 3400 automobilisten een beroep op hen. De politie van Nordjylland ontraadt iedereen om in Aalborg, Brønderslev, Hjørring, Frederikshaven, Vesthimmerland en Jammerbugt de weg op te gaan. Slechts hoofdwegen zijn nog begaanbaar.

Noorwegen
Ook de Noorse nooddiensten NAF, Viking en Falck zijn bezig aan een uiterst drukke periode. In een tijdsbestek van twee weken ontvingen ze maar liefst 40.000 aanvragen om hulp van vooral in de koude gestrande automobilisten en dat zijn er dubbel zoveel vergeleken met een jaar geleden. Er wordt de Noren warm aanbevolen om gewoon binnen te blijven. Zeker de inwoners van Røros zullen dat advies van harte nemen. In de mijnstad ten zuidoosten van Trondheim werd het de vanacht -41 graden Celsius, de laagste temperatuur sinds 23 jaar.

Zweden
Net al bij de Noorse buren sneuvelden in Zweden in de voorbije uren decennia oude kouderecords. De laagste temperatuur van het land werd gemeten in Hemavan waar het kwik daalde tot -38,8 graden. Örebro beleefde met -28,3 graden de koudste nacht sinds 1987. Havenstad Gävle dook daar nog onder en had met -29,3 graden de meest frisse nacht sinds de winter van 1942. De westkust heeft te kampen met zware sneeuwval en gladheid. Urenlang was snelweg E6 vanaf Halland in zuidelijke richting voor alle verkeer afgesloten.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden