maandag 31 mei 2010

Slechte koolhydraten kunnen leiden tot hartinfarct

ÅRHUS - Verzadigde vetzuren zijn niet goed voor het hart, maar ook niet het allerslechtst. Een Deense studie wijst uit dat juist degene die verzadigde vetzuren vervangt door slechte koolhydraten een groter risico loopt om door een hartinfarct te worden getroffen.

Al meer dan 30 jaar lang wijzen voedsel- en warenautoriteiten ons erop vooral te minderen met vet eten, in elk geval verzadigde vetten. Op die manier kan de kans op hart- en vaatziekten worden verlaagd. Maar nu is een nieuwe generatie onderzoeken verschenen die juist aantoont dat de rol van verzadigde vetzuren wordt overschat en dat voedsel met weinig calorieën een grotere bedreiging voor de rikketik kan vormen wanneer voor het verkeerde alternatief wordt gekozen. Een uitgebreide Deense studie laat zien hoe het kan gaan als slechte of snelle koolhydraten, zoals witbrood en geraffineerde suiker, de plaats innemen van verzadigde vetten. Iedere keer dat vijf procent verzadigde verzuren werd vervangen door snelle koolhydraten steeg de kans op een hartaandoening met 33 procent, schrijven de onderzoekers in het nieuwste nummer van American Journal of Clinical Nutrition.

Middelbare leeftijd
Voor de studie - met de naam Diet - werden tussen 1993 en 1997 ruim 53.644 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd gerecruteerd en vervolgens twaalf jaar lang gevolgd. Tijdens deze periode werden in de groep 1943 mensen getroffen door een hartinfarct. Het onderzoek is tot dusver het grootste dat op een moderne wijze is uitgevoerd zodat het mogelijk bleek om na te gaan hoe gezondheid door vet en koolhydraten van verschillende kwaliteit wordt beïnvloed. Toch zijn niet alle koolhydraten slecht te noemen. Zo ging de kans op een hartkwaal iets omlaag voor de proefpersonen die van verzadigde vetzuren overstapten op volkorenproducten. "Teveel verzadigde vetten zijn niet goed, maar toch niet zo gevaarlijk als koolhydraten van slechte kwaliteit", verklaart wetenschapster Marianne Uhre Jakobsen die is verbonden aan het academisch ziekenhuis van Århus.

Langzame koolhydraten
Dat betekent overigens niet dat verzadigde vetten nu weer kunnen. Het is nog steeds beter om energie te halen uit volkorenproducten en andere langzame koolhydraten met een laag GI (= glykemische index en is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel). Het nuttigste zou een verandering naar meervoudig onverzadigde vetzuren zijn, alleen is dit nog immer een schaars goed. "Bij een dergelijke vergelijking zijn verzadigde vetten net zo gevaarlijk zoals ons altijd is voorgehouden. Wit stokbrood met roomboter is echt ongezond, maar we eten er nog steeds teveel van." Volgens haar zijn onderzoekers en autoriteiten teveel gefocust op het waarschuwen voor verzadigd vet dat ze zijn vergeten om het risico van alternatieven te bekijken. "Ergens moeten we onze energie vandaan halen en de waarschuwing voor vet heeft geleid tot een groeiende consumptie van koolhydraten. Helaas in de meeste gevallen van het slechte soort. Echter, ook volkorenproducten bevatten vaak maar een klein aandeel volkoren. Eigenlijk dienen de regels te worden aangescherpt."

Analyse
Afgelopen winter publiceerde Marianne Uhre Jakobsen in samenwerking met een internationale groep onderzoekers een analyse van elf grote studies gebaseerd op gegevens van bijna 350.000 mensen. De conclusie luidde dat degenen die minder verzadigde vetten waren gaan eten, ten gunste van meervoudig onverzadigde vetten, duidelijk een lager risico op een hartkwaal hadden. Voor iedere keer dat er vijf procent minder verzadigd vet werd gegeten, ging de kans op een hartinfarct met maar liefst 25 procent naar beneden. Daarentegen werd geen effect waargenomen bij mensen die waren overgestapt naar enkel onverzadigde vetzuren, die voorkomen in onder meer olijf- en koolzaadolie, en een iets hoger risico voor degenen die meer koolhydraten waren gaan eten.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden