vrijdag 1 oktober 2010

Veel gewonden door treinontsporing Noorwegen

EIDSKOG - Bij de ontsporing van een Zweedse trein in het Noorse plaatsje Skotterud zijn vanavond ten minste 40 gewonden gevallen.

De trein was met circa 340 passagiers onderweg van Oslo naar Stockholm toen het in Skotterud, een dorpje in de gemeente Eidskog nabij de Noors-Zweedse grens, in de buurt van een overweg ontspoorde. Twee rijtuigen kwamen daarbij op hun kant terecht. De ongedeerde reizigers werden door ter plekke gekomen hulpverleners direct overgebracht naar Skotterud, vanwaar ze met een bus hun reis naar Zweden konden vervolgen. De gewonden werden opgenomen in ziekenhuizen van Kongsvinger en Oslo en het Zweedse Arvika. "Ik zat in de laatste wagen", vertelt een van de passagiers. "Plotseling begon de trein krachtig te schudden en bagage en andere zaken kwamen uit de rekken naar beneden. De sfeer was verder verhoudingsgewijs rustig, er heerste geen paniek. Wel zijn sommigen in shock en zijn er enkelen die huilen." Vooralsnog is het onduidelijk waarom de trein kon ontsporen. Een reiziger die geregeld op het traject pendelt, vertelt dat de trein sneller reed op een stuk waar onderhoud wordt uitgevoerd. De Noorse spoorwegautoriteiten wilden geen commentaar leveren op de gebeurtenissen, maar wachten eerst de uitkomsten van het onderzoek af.

Verhoogde terreurdreiging Zweden

GOTENBURG - Vanochtend heeft de Zweedse inlichtingen- en veiligheidsdienst Säpo het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag verhoogd, zo heeft de leiding van deze speciale eenheid laten weten.

Op haar website schrijft Säpo dat de dreiging vanuit gemeenschappen binnen Zweden zelf komt en tegen het land is gericht. Dit betekent volgens Anders Danielsson, de hoogste baas van Säpo, evenwel niet dat er geen aanknopingen bestaan met het buitenland. "Die conclusie mag je niet trekken. Dat is het enige dat we zeggen en voor de rest hebben we geen commentaar", zegt hij. "Ons werk richt zich erop om met alle mogelijke middelen de dreiging te verminderen. Dat kan op twee manier gebeuren, ten eerste, dat we meer informatie krijgen en dat we die in relatie zetten tot hetgeen we al weten of ten tweede, dat we er heel concreet voor zorgen dat er geen dreiging meer bestaat." Säpo heeft het dreigingsniveau nu opgeschroefd van een lage naar verhoogde dreiging. Dit betekent op een schaal van vijf een verhoging van het tweede naar het derde niveau.

Samenhang
Het besluit werd medio september genomen en de veiligheidsdienst informeerde direct de regering in Stockholm over de maatregel. Säpo wil niets kwijt over de samenhang tussen het verhoogde dreigingsniveau en de waarschuwing door westerse veiligheidsdiensten over terreuraanslagen in Europa. Maar volgens de berichten zijn in Pakistan getrainde moslimterroristen met Europees paspoort het continent binnengekomen teneinde spectaculaire aanslagen op Europese steden te plegen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden