dinsdag 7 september 2010

Politicus Faeröer weigert staatsdiner met premier IJsland

TÓRSHAVN - Op de Deense eilandengroep Faeröer is politieke opschudding ontstaan, omdat een partijleider weigert aan te schuiven voor een officieel diner met de IJslandse premier Jóhanna Sigurdardóttir.

Alles draait om Jamis av Rana, leider voor Senterpartiet (Centrumpartij). De politicus voelt niets voor een etentje met Sigurdardóttir en haar echtgenote, aangezien zijn partij zich verzet tegen het homohuwelijk. Sigurdardóttir trouwde op 27 juni met haar levensgezellin Jónina Leósdóttir. Op dezelfde dag trad een nieuwe wet in IJsland in werking die homoseksuele paren het recht geeft in het huwelijksbootje te stappen. "Naar dit diner gaan, betekent evenzoveel dat ik een land steun dat tegen de wetten der natuur en de Bijbel indruist. Dat wil ik niet", zegt Rana. "Ik reageer op het feit dat de premier van IJsland een vrouw als gevolg meeneemt en als partijleider kan ik dat niet accepteren." Rana beweert dat hij niet de enige is met deze mening en verwijst naar zijn collega Alfred Olsen, leider van de liberale partij op de Faeröereilanden. Deze politieke voorman noemde het officiële bezoek van een lesbische premier en haar vrouwelijke wederhelft "een provocatie".

Verdachten schuldig bevonden aan geldroof Denemarken

BRØNDBY - Veertien mannen zijn in Denemarken in staat van beschuldiging gesteld voor de grote geldroof van 2008 toen in Brøndby een bedrag van omgerekend 8,3 miljoen euro werd buitgemaakt.

De roof staat bekend als de grootste ooit in de geschiedenis van Denemarken, overigens tezamen met de beroving van een geldtransportbedrijf in de stad Glostrup waarbij een zelfde bedrag werd bemachtigd. Opvallend genoeg vonden beide overvallen plaats in 2008. Volgens de Deense aanklager zitten de mannen achter de monsterkaap in Brøndby op 10 augustus van dat jaar. In de vroege ochtenduren braken de rovers met behulp van een shovel door de muren van het gelddepot van Dansk Værdihåndtering. Binnen enkele ogenblikken kozen ze met de forse hoeveelheid betaalmiddelen het hazenpad. De roof was nauwkeurig beraad. Zo hadden de dieven ter voorbereiding de wandelgangen in de geldcentrale via de zolderramen gefilmd, braken ze in het naastgelegen gebouw in om plaats te maken voor de 22 ton wegende shovel en plaatsten ze vuilniswagens op en strooiden ze kraaienpoten in de toegangswegen voor de politie. Toch werden de eerste verdachten al een paar dagen later gearresteerd.

Koppeling
De politie analyseerde meer dan 300.000 telefoongesprekken en sms-berichten waaruit krachtens de aanklager de koppeling blijkt tussen de verdachten - van wie de meesten uit Zweden komen - en de geldroof. Bovendien zijn er dna-sporen gevonden op vuurwapens die de rovers bij zich droegen. Eén van de verdachten heeft inmiddels bekend dat hij aan de voorbereidingen meedeed, maar ontkent dat hij direct bij de roof betrokken was. De anderen ontkennen vooralsnog dat ze iets met de kaap te maken hadden. Binnenkort wordt bekend welke straf deze 'zware jongens' tegemoet kunnen zien.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden