donderdag 26 augustus 2010

Amerika vreest nieuw Mohammed-boek Deense journalist

WASHINGTON/ÅRHUS - De publicatie van een nieuw boek door de Deense journalist Flemming Rose kan in het ergste geval weer spanningen opwekken tussen Denemarken en de moslimwereld en opnieuw een Mohammed-crisis veroorzaken.

Deze waarschuwing komt van de Amerikaanse terreurexpert Evan Kohlmann die in het vraagstuk terrorisme nauw samenwerkt met FBI en de regering in Washington. In het boek Tavshedens tyranni (Tirannie der Stilte) publiceert de cultuurredacteur van de krant Jyllands-Posten andermaal de twaalf karikaturen die in 2005 voor het eerst in dit dagblad werden gedrukt. De tekeningen werden vervolgens talloze keren over de gehele wereld uitgebracht wat in islamitische landen tot enorme woede leidde. Het directe gevolg was een wijdverbreide handelsboycot van Deense producten, terwijl De Deense en Noorse ambassades in Damascus en Beiroet zelfs in brand werden gestoken.

"Zeer serieus"
"Als ik hem zou zijn, dan zou ik zeer serieus de consequenties overwegen die kunnen volgen door het herdrukken van de tekeningen", zegt Kohlmann. De terreurexpert benadrukt dat hij begrip heeft voor het argument vrijheid van meningsuiting, maar hij maant tot grote voorzichtigheid: "Iedere keer dat de cartoons worden gepubliceerd, leidt dat tot opstand en protesten, zelfs tot bloedens toe." Ook de Deense ambassadeur in Algerije, Ole Wøhlers Olsen, rekent erop dat het boek in verscheidene milieus dezelfde geweldadige reacties zal uitlokken net zoals dat twee jaar het geleden het geval was bij de herpublicatie van de tekeningen. "Ze zijn als olie op het vuur voor islamitische terroristen die ze in hun propaganda zullen gebruiken om aan te tonen dat de Denen Mohammed belachelijk blijven maken."

IKEA beste onderneming van Noorwegen

OSLO - IKEA is vandaag in Noorwegen tot beste bedrijf van 2010 gekozen. Het is voor het eerst in maar liefst negentien jaar dat een buitenlands bedrijf als eerste uit de bus komt na de jaarlijkse analyse van marktonderzoeksbureau Synovate.

Achter het wereldwijd beroemde Zweeds-Nederlandse warenhuis voor woninginrichting volgen reguliere Noorse onderneming zoals zuivelgroothandel Tine, supermarktketen Coop Norge, de Noorse televisiezender TV2 en NRK-radio, levensmiddelenconcern Stabburet en vleeswarenbedrijf Gilde. IKEA was de laatste jaren al bezig aan een opmars op de Noorse markt. Zo kwam de multinational in 2005 binnen in de top 10 en bereikte een jaar later de derde plaats. In de lijst van slechtste bedrijven in Noorwegen eindigden de Noorse spoorwegen NSB net als afgelopen jaar bovenaan. De tweede plek was voor de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS.

Catalogus
De verkiezing van IKEA kwam trouwens op een prima ogenblik. Dit najaar viert de huisraadgigant een extra feestje, omdat de IKEA-catalogus alweer voor het 60ste jaar uitkomt. Van de vermaarde meubelgids worden dit jaar wereldwijd bijna 198 miljoen stuks gedrukt. De catalogus is daarmee het meest verspreide drukwerk ter wereld en verschijnt in totaal in 39 landen in 29 verschillende talen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden