maandag 1 februari 2010

A glass of wine a day keeps the doctor away...

LINKÖPING - Dagelijks een glaasje wijn heeft een positieve invloed op het gehalte aan schadelijke cholesterol, zo wijst een zojuist afgesloten studie in het Zweedse Linköping uit.

Normaliter zijn studies van de gunstige invloeden van wijn gebaseerd op het gegeven dat onderzoekers proefpersonen vragen hoeveel ze drinken en hen vervolgens aan een analyse onderwerpen. Bij het experiment aan de Universiteit van Linköping draaiden de wetenschappers deze volgorde juist om. Hier deelden de onderzoekers drie maanden lang eerst wijn in verschillende hoeveelheden uit aan vrijwilligers. Een aantal deelnemers kreeg helemaal niets. Daarna werden de bloedwaarden gemeten. De wijndrinkers bleken 15 procent minder aan schadelijke cholesterol in hun bloed te hebben en toonden bovendien onveranderde leverwaarden.

Verbaasd
"We zijn verbaasd over hoe groot de verbetering van de cholesterolwaarde werd", zegt projectleider professor Fredrik Nyström die is verbonden aan de afdeling interne geneeskunde. "Een dergelijke verbetering kan normaal gesproken alleen maar met medicijnen worden bereikt. Zelfs met een andere levensstijl, zoals dagelijkse beweging of op dieet, behaal je helemaal niet hetzelfde effect." Volgens de professor is een bescheiden hoeveelheid wijn heilzaam voor iedereen die geen erfelijke aanleg heeft voor alcoholisme.

Gratis toeren met stadstrein Kopenhagen

KOPENHAGEN - Heeft u zin in een weekendje Kopenhagen? Plan dit dan dit jaar aan het begin van de maand, aangezien iedere eerste zondag van elke maand gratis reizen betekent met de hoofdstedelijke boemel, de S-tog.

Op 15 januari introduceerde de Deense spoorwegen DSB voor reizigers al het gratis meenemen van de fiets in de trein. Nu gaat het vervoersbedrijf nog een stapje verder. Of zeg gerust een stationslengte. Weekendtoeristen mogen vanaf komende zondag en de resterende zondagen aan het begin van iedere maand in 2010 gratis treinen in Kopenhagen en haar voorsteden. "Behalve dat veel mensen uit Kopenhagen op de eerste zondag van de maand hun inkopen doen, gebeurt er ontzettend veel in de stad en de omringende plaatsen", verklaart DSB-salesdirecteur Niklas Marschall. "Je kunt nu met het hele gezin met de trein mee zonder aan kaartjes of een parkeerplaats voor de auto te hoeven denken. Bovendien mag ook de fiets nog steeds gratis aan boord."
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden