maandag 15 maart 2010

Skeletten Engeland waren van Vikingen

WEYMOUTH - Vorig jaar werden tijdens archeologische opgravingen in het Engelse graafschap Dorset een kuil met een grote hoeveelheid menselijke resten ontdekt. Waarschijnlijk waren het Vikingen.

Voor de aanleg van een weg in de havenstad Weymouth deden oudheidkundigen uitgebreid bodemonderzoek. Daar stuitten ze op afzonderlijke kuilen met 50 schedels en andere overblijfselen van mannen uit langvervlogen dagen. Aangenomen wordt dat ze afkomstig zijn uit de periode 910-1030. In die tijd heersten Angelsaksische koningen over Engeland, maar werden de kusten geteisterd door plunderende Deense Vikingen. Volgens de archeologen is de vondst zeer opmerkelijk. "Om tot de conclusie te komen dat deze jonge, onthoofde mannen Vikingen waren, is een zeer spannende ontwikkeling", zegt David Score van Oxford Archaeology. "Ieder massagraf is relatief gezien een zeldzame vondst. Maar een graf met deze afmetingen uit die betreffende periode in de geschiedenis vinden, kan rustig extreem ongebruikelijk worden genoemd. We krijgen hiermee een ongelooflijke kans om meer te weten te komen over wat er in die tijd met Dorset aan de hand was."

Tanden
Monsters van de tanden van tien individuen lieten zien dat de mannen opgroeiden in landen waar het klimaat kouder was dan in Engeland. Een andere test toonde aan dat ze eiwitrijk voedsel aten, een dieet dat overeenkomt met resultaten uit eerdere opgravingen in Zweden. Verwondingen aan kaak en hoofd werden toegebracht door scherpe slagwapens. Snijwonden in bekken, borst en buik zijn stille getuigen van een bloedige strijd. Bovendien moeten sommige krijgers, die eerdere gevechten met niet-behandelde verwondingen overleefden, een zeer pijnlijk restant van hun leven hebben gehad. Diverse botbreuken waren slecht genezen en in één geval bleef het slachtoffer zitten met een been dat vijf centimeter korter was dan het andere.

Nederlandse mariniers op de vuist in Noord-Zweden

ARVIDSJAUR - Nederlandse mariniers en inwoners van het Noord-Zweedse stadje Arvidsjaur zijn van het weekend slaags geraakt in een plaatselijk hotel. Bij de politie werd gisteren aangifte van mishandeling gedaan.

Volgens lokale media waren tot 20 personen betrokken bij de vechtpartij in Hotel Laponia, welke overigens snel voorbij was. Politiepatrouilles uit naburige plaatsen werden ter assistentie opgetrommeld, maar arrestaties zijn niet verricht. Een bewoner liep rake klappen op en verloor daarbij meerdere tanden. Over de oorzaak van de massale knokpartij is niets bekend. Tegen een Zweedse krant zegt een inwoner van Arvidsjaur dat het tijd is dat de Nederlanders - sinds januari aanwezig voor een cursus met het thema extreem winterweer - terugkeren naar huis. "Vanaf het moment dat ze zijn gekomen, is de sfeer ieder weekend gespannen. We hebben hier al een tijdlang continu buitenlandse militairen uit verschillende Europese landen. Alles liep altijd gesmeerd en het was gezellig. Tot dit gebeurde."

Finland en Noorwegen
Het is niet de eerste keer dat Nederlands defensiepersoneel in recente tijd in Scandinavië op de vuist gaat. In de nacht van 30 september op 1 oktober 2006 misdroegen diverse mariniers zich ook al in het noorden van Finland en Noorwegen. De Nederlanders waren zowel betrokken bij een geweldsincident in een bar en winkeldiefstal in Finland als bij een vechtpartij in een discotheek van het Noorse dorp Karasjok. Het Openbaar Ministerie heeft de daders daarop vervolgd.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden