donderdag 11 februari 2010

Brein diefstal 'Arbeit macht frei' gearresteerd

STOCKHOLM - De politie heeft in Stockholm het brein achter de diefstal van het Auschwitz-bord Arbeit macht frei gearresteerd. Het bord boven de ingang van het voormalige concentratiekamp verdween in december.

Anders Högström, zo heet de 34-jarige hoofdverdachte in deze zaak. Hij was in de jaren 90 de leider van het Nationalsocialistisk Front (NSF), een vooraanstaande groep neonazi's. In 1999 verliet Högström de beweging en begon juist met het tegengaan van de verspreiding van het nazisme in Zweden. Voor de diefstal van het bord uit Auschwitz had een rechtbank in de Poolse stad Krakau al een Europees arrestatiebevel voor Högström uitgevaardigd. De Zweed wordt er van verdacht opdracht voor de diefstal aan een bouwbedrijf in Polen te hebben gegeven. Vijf Poolse medewerkers zitten hiervoor sinds december al vast. Het bord, dat in drie delen werd gehakt, is ter reparatie naar Auschwitz teruggebracht.

Huisontruiming Oslo ontaardt in veldslag

OSLO - Vanochtend verliep de ontruiming van een pand in het centrum van Oslo zonder problemen. Toch was de vrede van korte duur. Vanavond gingen honderden demonstranten de straat op en zochten confrontatie met de politie.

Voor de Gemeente Oslo was het welletjes. Het huis aan de Hausmanns gate 42 had zijn beste tijd nu echt gehad. Al jaren geleden was het pand, onder andere vanwege een slechte brandveiligheid, onbewoonbaar verklaard. Plannen voor een ingrijpende renovatie werden ondertussen gesmeed. Maar al even lang hadden krakers het gebouw in bezit genomen en er bestonden geen indicaties dat ze snel zouden vertrekken. Tot vanmorgen vroeg een politiemacht aan de deur klopte en iedereen maande zijn biezen te pakken. De vijftien bewoners lieten zich zonder slag of stoot ophalen.
Onvrede
Eind goed, al goed. Tenminste, zo leek dit relaas naar zijn slotakkoord te gaan. Niettemin barstte eerder vanavond de bom alsnog. Circa 300 demonstranten gingen de straat op uit onvrede met de ontruiming. Ze richtten barricaden en wegversperringen op en stichtten op diverse plaatsen brand. De politie zette waterkanonnen en traangas in om de menigte uiteen te jagen. Pas om 22:30 uur kwam de situatie onder controle en was het aantal betogers flink teruggelopen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden