donderdag 8 juli 2010

Noorse veiligheidsdienst arresteert terreurverdachten

OSLO - De Noorse veiligheidsdienst PST en Duitse politie hebben vanmorgen in Oslo en Duitsland in totaal drie mannen gearresteerd op verdenking van het beramen van terreuraanslagen.

Het gaat om een 39-jarige Noor van Oeigoerse komaf (Oeigoeren zijn een islamitische bevolkingsgroep in het westen van China), een 31-jarige Oezbeek en een 37-jarige Irakees met beiden een verblijfsvergunning voor Noorwegen. Alledrie de mannen zijn woonachtig in Oslo. Waarvoor het trio exact is opgepakt, wil de PST niet kwijt. Een woordvoerder gaf wel toe dat het hier draait om islamitisch terrorisme en dat er internationale netwerken bij betrokken zijn, maar ging verder niet in op details. Volgens Noorse terreurdeskundigen gaat het hier om leden van Al Quaida en waren er plannen om in Noorwegen een soortgelijke aanslag als in New York en Londen te plegen. Het drietal werd al meer dan een jaar in de gaten gehouden.

Opmars
In Noorwegen is het extreem islamisme fors in opmars en daarover schreef de PST dit jaar al een rapport aan de regering. Krachtens Janne Kristiansen, hoofd van de PST, mag die ontwikkeling zorgwekkend worden genoemd. "We zien trenden en ontwikkelingen die lijken op wat er in andere Europese landen gebeurt." De bazin van de Noorse veiligheidsdienst ziet een toenemende radicalisering in islamitische milieus. "Dit maakt ons heel erg bezorgd. Het is een groeiend probleem, ook buiten Oslo." De PST vreest dat er in Noorwegen een reële terreurkans bestaat vanwege het feit dat het land lid is van de NAVO en momenteel troepen in Afghanistan heeft gestationeerd.

Afghaanse justitieambtenaren willen in Finland blijven

KUOPIO - Vier Afghaanse justitieambtenaren die in Finland een cursus volgden, weigeren terug te keren naar het Zuid-Aziatische land en hebben nu asiel aangevraagd.

In februari en mei reisden in totaal 20 hogere Afghaanse overheidsdienaren naar de Finse stad Kuopio om meer te leren over samenwerking tussen politie en openbaar aanklager. Gedurende beide cursussen waren er telkens twee deelnemers die na afloop niet naar huis wilden terugkeren. In plaats daarvan vroegen ze asiel aan. Drie van hen zijn officier van justitie, de vierde is een politieagent. De plaatselijke krant Savon Sanomat schrijft dat het incident tot gevolg kan hebben dat Afghaanse ambtenaren niet langer in het buitenland cursussen mogen volgen.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden