vrijdag 9 april 2010

Deense pastor beschuldigd van misbruik

KOPENHAGEN - Ook in het overwegend lutherse Noord-Europa begint het misbruikschandaal in de katholieke kerk zich stap voor stap te openbaren. Ditmaal beschuldigt een voormalige misdienaar in Denemarken zijn vroegere pastor van seksueel misbruik.

Nadat deze webkrant afgelopen woensdag al berichtte over een Noorse bisschop die was afgetreden, omdat hij zich had vergrepen aan een jonge assistent, staat nu de Deense katholieke kerk in het spotlicht. Hier viel een vroegere misdienaar volgens eigen zeggen ongeveer 30 jaar geleden ten prooi aan zijn priester. Het misbruik zou hebben bestaan uit kussen, betasting en orale seks. Echter, toen hij psychisch zover was om bij de politie aangifte te doen, was dat niet meer mogelijk. In Denemarken bestaat een verjaringstermijn van tien jaar voor misdaden tegen kinderen, gerekend vanaf de dag dat het slachtoffer achttien wordt. "Vrienden zeggen tegen me dat ik dit naar buiten moet brengen. Maar zelfs nu ik vandaag de dag weet dat ik niets verkeerds heb gedaan, begrijpen ze niet hoe schaamtevol dit is", vertelt de vroegere misdienaar. "Sommigen wijzen me erop hoeveel slachtoffers in Amerika aan schadevergoedingen ontvangen en menen dat ik compensatie voor psychologische hulp moet eisen. Maar ik ben niet geïnteresseerd in schadevergoeding."

Actief
Opvallend is trouwens dat de pastor in kwestie nog immer actief is binnen de Deense katholieke kerk. Hij werkt thans in de provincie Jutland. Dit doet dan ook de vraag rijzen of in zestien andere zaken waarin priesters worden beschuldigd van misbruik zij inderdaad niet meer werkzaam zijn of zijn overleden, zoals de kerk tot nu toe heeft beweerd. Overigens wil de nu aangeklaagde biechtvader zelf geen commentaar geven op de beschuldigingen.

Griek eist miljoenen van Zweedse zuivelfabriek

JÖNKÖPING - Een man in Griekenland wil ruim 5 miljoen euro tegemoet zien van zuivelfabriek Lindahls Mejeri in het Zweedse Jönköping. Hij is kwaad omdat zijn foto staat afgebeeld op de Turkse yoghurt van het bedrijf.

Politiek en historisch gezien kunnen de Turken en Grieken niet direct kameraden worden genoemd. Maar een verwisseling van deze twee volken op een zuivelverpakking kan het Zweedse zuivelconcern nu letterlijk duur komen te staan. Al jaren prijkt de foto van de Griek in kwestie op de emmertjes Turkse yoghurt, maar pas nadat een vriend in Stockholm hem op de reclamekiek had gewezen, ging hij tot actie over. De man meent dat mensen nu een verkeerd beeld van hem krijgen, aangezien hij Griek is en in Griekenland woont. Hij eist daarom een bedrag van 50 miljoen Zweedse kronen. Het zuivelbedrijf is verbaasd over de eis tot financiële compensatie. "We kochten de foto van een beeldbank en toen leek alles in orde te zijn", reageert directeur Anders Lindahl geschokt. Ondanks de juridische stappen blijft de foto van de Griek voorlopig op de verpakking en op de website van het zuivelbedrijf staan.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden