maandag 4 januari 2010

Deense bankrovers verzuimen te lezen

HAVDRUP - Twee bankrovers hebben tijdens de voorbereiding voor een bankoverval er duidelijk met de pet naar gegooid. Het plan was om de Danske Bank in Havdrup bij Roskilde te beroven. Echter, dit filiaal heeft helemaal geen contanten in huis.

Aanvankelijk was het even schrikken voor de aanwezigen in het bankgebouw vanmiddag toen twee met pistolen bewapende mannen binnenstapten. Maar al gauw zal de schrik zijn overgegaan in pure verbazing. De bank is namelijk een geldloos kantoor en dat staat nog op een bordje aan de voorgevel geschreven ook. Zonder een kroon buitgemaakt te hebben, koos het tweetal het hazenpad. Overigens was het niet eens voor het eerst dat bankrovers gedesillusioneerd deze financiële dienstverlener verlieten. Ook in december 2007 trachtten twee bandieten hier hun slaatje te slaan, maar moesten snel alweer afdruipen. Eveneens dit onfortuinlijke duo had duidelijk niet het bordje aan de façade meegenomen in hun plannensmederij.

Trein rijdt hotel Centraal Station Helsinki binnen

HELSINKI - Dat spoorwegmaatschappijen reizigers informeren over hotels in de nabijheid van een station is een goed streven. Maar dat passagiers daar ook worden afgezet, had nieuw kunnen zijn. Ware het niet dat de binnenkomst van een trein in het Holiday Inn op het centraal station van Helsinki niet gepland was.

Eerder vandaag ramde de intercity de muur van het hotel en kwam na tien meter tot stilstand. Vermoedelijk lag een storing in het remsysteem achter het ongeluk. De trein reed slechts met de machinist en twee restauratiemedewerkers aan boord. Alleen de machinist raakte lichtgewond. Op het station werden reizigers al gewaarschuwd voor de aanstormende trein en zodoende kon iedereen zich tijdig uit de voeten maken.

"Technisch gezien is een ongeluk als dit onmogelijk", reageert Ari Vanhanen namens de Finse Spoorwegen. "Wanneer rijtuigen zich vanzelf loskoppelen, moet het automatische remsysteem in werking treden. We weten niet waarom dit nu is gebeurd en zullen het ongeluk onmiddellijk gaan onderzoeken." De gehele dag heeft het treinverkeer naar en van het centraal station hinder ondervonden. Het hotel werd na het ongeluk direct geëvacueerd.

Radioactief afval bedreigt Noors drinkwater

ULEFOSS - Gedurende de jaren 50 en 60 voorzag Noorwegen in het grootste geheim de Verenigde Staten van grondstoffen voor hun atoomwapenprogramma. Nu een halve eeuw later ligt het mijnafval als een ware milieubom onder de zuidelijke provincie Telemark.

Iedereen die ooit in Noorwegen is geweest, kent de absolute schoonheid van het landschap. De fjorden, kustlijnen, bossen en meren zorgen ervoor dat een natuurliefhebber hier niet valt weg te slaan. Maar pas op met het drinken van water direct uit een van de vele meren of beken. Zeker in de provincie Telemark! Hier blijkt namelijk na recent onderzoek in Ulefoss dat de omgeving is verontreinigd door 1200 ton radioactief afval. Niet ver van de stortplaats bevinden zich scholen en badplaatsen. Bovendien ligt de slak zelf slechts op enkele meters afstand van een van de belangrijkste drinkwaterreserves van Telemark.

Niobium
Het hele verhaal draait dus om grondstoffen die de Amerikanen gebruikten in de productie van kernwapens. Behalve het zeldzame niobium is er afval gedumpt van stoffen als uraan, polonium, lood en thorium. Al in de jaren 60 trokken Noorse stralingsdeskundigen aan de noodklok, maar de overheid greep niet in. Uiteindelijk werd de mijn in 1970 gesloten en verkocht aan de provincie Telemark. Huidige onderzoekers willen dat de toegang voor bezoekers tot de betreffende omgeving voorlopig wordt begrensd.

Het afvoeren van de 1200 ton kalk, steen en slak naar een speciale afvalverwerking lijkt de oplossing, maar daar kleven wel twee forse nadelen aan. Allereerst komt bij afgraving een hoge dosis radioactiviteit vrij en zijn er zodoende allerlei voorzorgsmaatregelen nodig. Daarnaast hangt er een fors prijskaartje aan de operatie: bijna 23 miljoen euro, kosten die hoogstwaarschijnlijk op het conto komen van Telemark. In juli 2007 maakte de regering van premier Jens Stoltenberg namelijk bekend dat ze zich niet verantwoordelijk voelde voor een gebied dat de provincie destijds zelf had aangekocht.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden