woensdag 23 juni 2010

Laatste vuurtorenwachter IJsland met pensioen

STOKKSEYRI - Ondanks de financiële crisis gaat IJsland stug door met moderniseren. Nu zwaait de allerlaatste vuurtorenwachter van het noordelijk gelegen Scandinavische land af.

Even ten oosten van het dorp Stokkseyri, aan de zuidwestkust van IJsland, staat de vuurtoren Knarrarósviti. In 1939 bracht Sigurdur Pálsson als tienjarig jongetje de mannen die de 26-meter hoge betonnen kolos bouwden glazen melk. Zijn vader was hier de vuurtorenwachter en Sigurdur trad uiteindelijk in zijn voetsporen om decennialang te zorgen voor het navigatielicht dat zeeschepen langs de kust loodste. Allengs werd zijn voornaamste functie het onthalen van toeristen die de vuurtoren kwamen bekijken. Maar tijden zijn veranderd. De IJslandse overheidsdienst voor maritieme zaken stuurt Sigurdur nu met pensioen. Overigens tot zijn grote spijt. "De nieuwe technologie op schepen en in vuurtorens heeft ons vuurtorenwachters overbodig gemaakt, behalve dan voor het ontvangen van toeristen", vertelt de oudgediende. Ieder jaar komen tegen de 1000 mensen de Knarrarósviti bezoeken. Maar toegang tot de vuurbaak is vanaf heden helaas verleden tijd.

Grote olievlek tussen Deense boorplatformen Noordzee

KOPENHAGEN - Door een lekkage is tussen twee Deense booreilanden zeker 130.000 liter olie de Noordzee ingestroomd. De milieu-autoriteiten in Denemarken zoeken momenteel naar de oorzaak van het incident.

Gistermiddag ontdekte een vliegtuig van het gezagsorgaan de olievlek tussen de boorplatformen Syd Arne en Mærsk Resolute die ten westen van Denemarken zijn gestationeerd. De verontreiniging bedekt een oppervlakte van circa zes vierkante kilometer. Duidelijk is dat een deel van de olie afkomstig is uit laatstgenoemde booreiland. Energieconcern DONG Energy, dat Mærsk Resolute exploiteert, heeft dan ook een speciaal vaartuig naar het gebied gestuurd om zoveel mogelijk van de zwarte brandstof op te ruimen. Toch worstelen de milieu-autoriteiten nog immer met de vraag waar het grootste gedeelte van de olie vandaan komt. "De lekkage op de Resolute is gelukkig gestopt, maar we zijn nog druk doende uit te vinden hoe de rest daar is terechtgekomen", zegt woordvoerster Juliane Albjerg. Niettemin gelooft de Deense instantie dat de olie de kust niet zal bereiken. "Het schip dat door DONG naar de plek is gestuurd, kan de olie herkennen en zoveel mogelijk opruimen. We verwachten dat de rest zal verdampen." De Mærsk Resolute was in november ook al negatief in het nieuws toen tijdens een ongeluk bij boorwerkzaamheden een 27-jarige Britse offshoremedewerker om het leven kwam. Voorts moest vorige maand nog een Noors platform worden ontruimd toen daar een olie- en gaslekkage aan het licht kwam.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden