zondag 25 april 2010

Zweedse katholieke kerk stopte misbruik in doofpot

STOCKHOLM - Jarenlang wist de leiding van de katholieke kerk in Zweden af van het seksueel misbruik van twee meisjes door een pastor. Maar al die tijd hielden bisschoppen dit angstvallig geheim.

Het misbruik van de zusjes vond plaats in de jaren 50 en 60. Eerder deze maand werd al aangifte gedaan van vroeger seksueel misbruik door katholieke priesters in Zweden. Nu beginnen zich meerdere duistere praktijken achter de coulissen van deze kerk te openbaren. In 1990 nam één van de zussen contact op met de voormalige Zweedse bisschop Hubertus Brandenburg en vertelde hem over het vergrijp door de priester. Gelijktijdig onderzocht de katholieke kerk de aanklacht dat dezelfde predikant een verhouding had met de moeder van de meisjes. In 2003 nam de betreffende zus tevens contact op met de huidige bisschop in Zweden, Anders Arborelius. Ook aan hem deed ze de seksuele relatie tussen haar moeder en de pastor uit de doeken en verklaarde ze wat hij de meisjes had aangedaan. De moeder en de geestelijke hadden tussen 1958 en 1990 een seksuele verhouding.

Gesprekstherapeut
Ook een katholiek tijdschrift in Zweden werd door de vrouw benaderd, maar niemand nam haar serieus. Enkele jaren geleden stuurde ze een e-mail naar de kerk om haar verhaal nogmaals te vertellen. Echter, daar antwoordde men dat ze maar een afspraak moest maken bij een gesprekstherapeut. De pastor in kwestie is nog immer actief voor de kerk, maar werd sinds het einde van de jaren 60 diverse malen overgeplaatst naar andere parochies in Zweden. Een dergelijke maatregel kan worden gebruikt voor priesters die hun boekje te buiten zijn gegaan. De katholieke kerk heeft nu beloofd de zaak te onderzoeken en het rapport hiervan naar het Vaticaan te sturen. Dit kan wellicht resulteren in het ontslag van de priester. Bisschop Arborelius zegt op zijn beurt bereid te zijn om af te treden wanneer aan het licht komt dat hij ernstige fouten heeft begaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden