vrijdag 14 mei 2010

Finnen genieten van zomerse warmte

HELSINKI - Terwijl in het grootste gedeelte van Noord- en West-Europa het warme weer met horten en stoten op gang komt, geniet uitgerekend Finland van zomerse temperaturen.

Op het vliegveld van Kruunupyy in het westen van Finland steeg het kwik tot ongekend hoogte: 29,6 graden Celsius. Maar ook op meerdere plaatsen in het zuiden en midden van het land kwam de temperatuur boven de 25 graden. De ongewone warmte rond deze tijd van het jaar bezorgde brandweerkorpsen rondom in Finland volop werk, aangezien op tientallen plekken aan de grond spontane branden uitbraken. Het Fins meteorologisch instituut heeft ook voor de komende vijf dagen veel warmte voorspeld. De Finnen kunnen temperaturen van tussen de 20 en 28 graden verwachten, alleen in het uiterste noorden van Lapland is het koeler. Toch trekken tegelijk met het zomerse weer ook fikse regen- en onweersbuien over het land. De oorzaak van het prachtige weer is een warme, zuidoostelijke luchtstroming, afkomstig uit het gebied rondom de Zwarte Zee.

Luchthaven Reykjavik hele dag gesloten

REYKJAVIK - Vanochtend hebben de IJslandse luchtvaartautoriteiten (ISAVIA) de internationale luchthaven Keflavik voor al het vliegverkeer stilgelegd. Reden hiervoor is de toename in activiteit van de vulkaan Eyjafjallajökull.

De vuurspuwende berg in het zuiden van IJsland is wederom actiever geworden. Een nieuwe wolk as steeg vanuit de krater tot een hoogte van circa negen kilometer en de uitbraak is daarmee intensiever dan voorgaande dagen. ISAVIA besloot dan ook om Keflavik in ieder geval vandaag de gehele dag gesloten te houden. Een aantal vluchten werd eerder ingeroosterd om reizigers de gelegenheid te geven voor de tijdelijke sluiting van de luchthaven van Reykjavik het land te verlaten. Na dagen van uitgevallen vluchten op het Europees continent ging het vliegverkeer gisteren weer zoals vanouds. Toch duidt niets erop dat de vulkaaneruptie in zijn laatste fase is aanbeland. "De pulserende activiteit gaat gewoon door", zegt Björn Oddsson, geoloog aan de universiteit van IJsland. "Eerst neemt de activiteit drie uur lang toe om vervolgens drie uur lang weer af te nemen. Maar het is niet iets waar we ons zorgen over hoeven te maken." Waarschijnlijk opent Keflavik vanaf morgen zijn gates weer.
 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden